ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη η Ελλάδα στην αύξηση κρουσμάτων HIV στους χρήστες ναρκωτικών

Πρώτη η Ελλάδα στην αύξηση κρουσμάτων HIV στους χρήστες ναρκωτικών

Μια θλιβερή πρωτιά σημειώνει η Ελλάδα στην αύξηση νέων μολύνσεων από τον ιό HIV ανάμεσα στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά, που ανακοινώθηκε σήμερα στη Λισαβόνα.


Στην Ελλάδα, οι νέες μολύνσεις με τον ιό HIV ανάμεσα στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών αυξήθηκαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, κατάσταση η οποία μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη Ρουμανία, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην έξαρση των κρουσμάτων στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών έχει παίξει ρόλο και η οικονομική κρίση, η οποία επιδρά στον τρόπο χρήσης, καθώς διάφορες ουσίες εναλλάσσονται στην καθημερινότητα του χρήστη, ανάλογα με την τιμή τους και τα διαθέσιμα χρήματα, σημειώνει η επιστημονική υπεύθυνη του Ελληνικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΚΤΕΠΝ), κ. Μ. Τερζίδου.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για το HIV και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ε.Ε, μετά από πρόσκληση του Επιτρόπου Υγείας, κ. Tonio Borg.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας για την κατάσταση στην Ελλάδα τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε μια σημαντική αλλαγή ως προς τις περιπτώσεις των νέων λοιμώξεων HIV, αναφέροντας ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2012, ο μεγαλύτερος αριθμός δηλωθέντων περιστατικών HIV αφορούσε σε Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ).

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και στη χρηματοδότησή του, ωστόσο, προκειμένου η σημερινή οικονομική πραγματικότητα να μην αποβεί επιζήμια για τους πάσχοντες από AIDS και τη δημόσια υγεία, το υπουργείο Υγείας έχει εστιάσει τις προσπάθειές του στο να διαμορφώσει ένα υγειονομικό δίχτυ ασφαλείας (health safety net) για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ανασφάλιστοι, ασθενείς με AIDS και οι τοξικομανείς.