ΕΛΛΑΔΑ

Τρόμος στο Παγκράτι μετά τη σφαγή του 77χρονου (PHOTO - VIDEO)

Τρόμος στο Παγκράτι μετά τη σφαγή του 77χρονου (PHOTO - VIDEO)

Οι δολοφόνοι τον πέταξαν στο πεζοδρόμιο αιμόφυρτο κι ετοιμοθάνατο


Ρεπορτάζ – Φωτό: Μάριος – Γεώργιος Β.

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση της εν ψυχρώ στυγερής δολοφονίας 77χρονου ομογενή από την Ουκρανία, νωρίς το απόγευμα, στο Παγκράτι.

Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, ο ηλικιωμένος είπε στη σύζυγό του ότι θα έβγαινε για λίγο από το σπίτι να κάνει περίπατο. Ωστόσο, δεν γύρισε ποτέ. Στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ναζιανζού και Νεοπτολέμου τον περίμενε ο δολοφόνος του...

Τα παγωμένα μάτια του ομογενή από την Ουκρανία δεν μπορούν να μαρτυρήσουν τι είδαν και το σφιγμένο στόμα του από τον πόνο του μαχαιριού που τρύπησε το σώμα του δεν θα πει τι έγινε, από ποιον και κυρίως γιατί.

Μια γυναίκα εντόπισε τον 77χρονο λίγη ώρα αργότερα, με ένα μαχαίρι καρφωμένο στο στήθος. Το ασθενοφόρο έφτασε γρήγορα, παρότι το σημείο δεν έχει εύκολη πρόσβαση. Ο ηλικιωμένος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όμως ήταν ήδη αργά και απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Αν και τα κίνητρα της δολοφονίας, καθώς και η ταυτότητα του δράστη ή των δραστών δεν έχουν διευκρινιστεί, η αστυνομία εκτιμά πως το κίνητρο του αποτρόπαιου εγκλήματος ήταν η ληστεία.

Βρεθήκαμε στο σημείο όπου ξεψύχησε ο άτυχος ηλικιωμένος. «Τι ψάχνεις ρε μεγάλε; Αφού είσαι δημοσιογράφος ζεις τη σαπίλα που επικρατεί στην Αθήνα και καλά στο όνομα της κρίσης», λέει ο Λευτέρης 29 χρονών που πλησίασε όταν μας είδε πάνω από τις νωπές ακόμα σταγόνες αίματος που είχαν μείνει στο πεζοδρόμιο.

«Οι κανονικοί αστυνομικοί είναι για να βαράνε διαδηλωτές, να το παίζουν μάγκες αν βρεθείς στο τμήμα έστω και για μια δουλειά ή να τρέχουν με τα μηχανάκια σε περιπολίες με σούζες. Οι δημοτικοί αστυνομικοί ξέρουν μόνο να κόβουν καμμιά κλήση ή να κάθονται στα κεφαλόσκαλα των πολυκατοικιών για κουτσομπολιό σαν να έκαναν κοπάνα από την τάξη. Τι να λέμε τώρα;», μονολογεί και ετοιμάζεται να φύγει.

Τον ρωτήσαμε για τον παππού που μαχαίρωσε ο άγνωστος. «Όποιος κι αν το έκανε πρέπει να λειτουργεί σαν ζώο. Μένουμε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας και κλειδωνόμαστε μέσα μόλις σκοτεινιάσει. Κάποτε ξέραμε ότι τα περίεργα γίνονταν γύρω από την Ομόνοια, στη Φυλής και στην πλατεία Αμερικής. Τώρα, όλη η Αθήνα είναι καραμανιόλα. Δεν ξέρεις από πού θα σου' ρθει», είπε φεύγοντας.

Πιο δίπλα στο σημείο του εγκλήματος υπάρχει μια παλιά μονοκατοικία. Τα παλιά παραθυρόφυλλα είχαν ανοίξει αμυδρά και μια γυναίκα πάνω από 60 χρονών παρακολουθούσε.

«Της Ασφάλειας είσαι;», είπε και πήγε να κλείσει. Μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις συμφώνησε να πει μια κουβέντα. «Δεν φωτογραφίζεις ούτε μένα, ούτε το σπίτι. Να πεις σ' αυτούς που λένε ότι έχουμε χούντα πως δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Αναρχία έχουμε με την ανοχή της κυβέρνησης. Άκουσα ότι σκότωσαν κάποιον σε εκείνο το πεζοδρόμιο στο ράδιο και δεν πήρα χαμπάρι γιατί έχω μονίμως κουφωμένα τα παραθυρόφυλλα. Καλύτερα να είμαι στο σκοτάδι παρά να μπει κανείς μέσα από κανένα παράθυρο και σκοτώσει κι εμένα. Τόσα γίνονται», είπε σαν να ήθελε να ξαλαφρώσει.

Όταν άκουσε την ερώτηση «πώς αισθάνεστε μ' αυτήν την κατάσταση» έκανε ένα μορφασμό: «Κλισέ έκφραση χρησιμοποίησε, κλισέ απάντηση θα πάρεις. Εδώ και 20 χρόνια περιμένω να δω τον αστυφύλακα της γειτονιάς και τις πεζές περιπολίες αλλά δεν είμαι η Πηνελόπη της Οδύσσειας για να έχω ελπίδα μετά το σημερινό»...

Κανείς δεν τόλμησε να βγει στο δρόμο, όλοι ισχυρίζονται ότι δεν άκουσαν τίποτα. Ωστόσο, αν παρατηρήσει κανείς θα δει διστακτικά και φοβισμένα βλέμματα πίσω από τις κουρτίνες των σπιτιών.

Αυτή είναι η Ελλάδα του 2013. Ένας φοβισμένος λαός που δεν τολμά να διανοηθεί ότι θα συντρέξει στο πρόβλημα του συνανθρώπου του. Ένας λαός που κρύβεται και απλά προσεύχεται και εύχεται να μην του συμβεί κάτι ανάλογο...

Διαβάστε επίσης:

Άγριο έγκλημα στο Παγκράτι-77χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος στο δρόμο