ΕΛΛΑΔΑ

Ξαναφουντώνει η μάχη για τον διορισμό των ιμάμηδων!

Ξαναφουντώνει η μάχη για τον διορισμό των ιμάμηδων!

Πλησιάζει ο καιρός για τη δρομολόγηση των πρώτων 90 διορισμών ιεροδιδασκάλων.

Στην ανακοίνωση του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» (BTTDD) (όπως τη μετέφρασε το ιστολόγιο tourkikanea.gr από την «Μπιρλίκ» στις 31/5) επισημαίνονται τα εξής:

«Όπως είναι γνωστό, η συνθήκη ειρήνης της Λοζάννης και όλες οι συνθήκες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, εγγυώνται την εκ μέρους του ελληνικού κράτους συντήρηση και διδασκαλία της ισλαμικής θρησκείας και των κανόνων της στην Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης… Ο νόμος με την επωνυμία ¨νόμος των 240 ιμάμηδων¨ πέρασε από τη βουλή το 2007. Καθώς όμως δεν ήταν σύμφωνος με τη θρησκευτική πίστη και τις ελευθερίες των μειονοτικών, αλλά και με την συνθήκη της Λοζάννης, μετά από μεγάλες αντιδράσεις των μειονοτικών φορέων και συλλόγων της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, τέθηκε σε αναστολή εφαρμογής.

Ως Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης είχαμε αναφέρει πως η δήλωση του ελληνικού κράτους πως θα διόριζε και θα πλήρωνε 240 θρησκευτικούς, όπως με τις μουφτείες σε Διδυμότειχο, Κομοτηνή και Ξάνθη, σημαίνει ξεκάθαρα πως δεν αναγνωρίζει τη συνθήκη της Λοζάννης. Το ελληνικό κράτος πάλι δεν άκουσε την φωνή της μειονότητας και στην σύσταση των σχετικών επιτροπών τοποθετεί ως πρόεδρο τους, τους διορισμένους μουφτήδες…

Όσο κοντεύει η ώρα εφαρμογής του νόμου, αυτά θα βρίσκονται πλέον σε ημερήσια διάταξη. Η ελληνική πολιτεία έχει χρέος (για μια φορά) να κλείσει τ’ αυτιά της στις πιέσεις και τους εκβιασμούς και να προχωρήσει ακάθεκτη με τους διορισμούς. Το ζήτημα είναι πραγματικά πολύ σημαντικό…».

πηγη προξενείο-στοπ