ΕΛΛΑΔΑ

Δεν δίνουν πιστοποιητικά γέννησης σε οικογένειες που δεν πληρώνουν

Δεν δίνουν πιστοποιητικά γέννησης σε οικογένειες που δεν πληρώνουν

Τη στιγμή που η οικονομική κρίση έχει προσωρινά καλύψει το ανησυχητικό φαινόμενο της υπογεννητικότητας, μια μέση ελληνική οικογένεια που θα θελήσει σε δημόσιο μαιευτήριο, θα επιβαρυνθεί με ποσά που κυμαίνονται από 700 έως 1500 ευρώ, δίχως να συνυπολογιστούν σε αυτά, τα έξοδα των επισκέψεων στους γιατρούς ή τα αναλώσιμα.

Το γεγονός αυτό, έχει ωθήσει στην απόγνωση χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες φεύγουν κυριολεκτικά νύχτα με το μωρό στα χέρια από τα νοσοκομεία προκειμένου να μην καταβάλουν νοσήλια, παρά το γεγονός πως οι διοικήσεις δε χορηγούν πιστοποιητικό γέννησης σε περίπτωση που δεν έχει εξοφληθεί το νοσοκομείο.

Είναι πολλές οι φορές λοιπόν, που τα παιδιά μένουν για μεγάλο διάστημα αδήλωτα, ενώ τα νοσοκομεία στέλνουν το λογαριασμό μέσω της Εφορίας.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Λεωνίδας Κανάκης, «είναι μία τακτική που παρατηρείται από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, κυρίως στα περιφερειακά νοσοκομεία. Είναι απαράδεκτο να ζητούν τόσα πολλά χρήματα από ανθρώπους που δεν έχουν ασφάλιση και πολλές φορές κανένα εισόδημα».

Ο κ. Κανάκης συνεχίζει λέγοντας πως «πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός των χρημάτων που απαιτούνται από ένα τοκετό, δεδομένου ότι πρόκειται για οικογένειες που παλεύουν να επιβιώσουν».