ΕΛΛΑΔΑ

Πώς να συμπληρώσετε σωστά το μηχανογραφικό σας

Πώς να συμπληρώσετε σωστά το μηχανογραφικό σας

Το τελευταίο και σημαντικότερο στάδιο των πανελλαδικών εξετάσεων έφτασε. Συμπληρώστε σωστά το μηχανογραφικό και κάντε το επόμενο βήμα στη ζωή σας.

Για τον υποψήφιο φοιτητή το μεγαλύτερο βάσανο μπορεί να έχει πια ολοκληρωθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία για να περάσει στην σχολή των ονείρων του έχει τελειώσει. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι το τελευταίο στάδιο των πανελλαδικών εξετάσεων, ωστόσο είναι και το πιο σημαντικό. Μια λάθος εκτίμηση μπορεί να τον στείλει σε μια ανεπιθύμητη σχολή. Γι' αυτό καλό είναι να κάνει προσεκτικά ό,τι κάνει και να το διπλοτσεκάρει πριν το καταθέσει.

Αναλυτικά, οι πιο πολύτιμες συμβουλές για την ιδανική συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι οι εξής:

- Μην συμπληρώσετε το μηχανογραφικό σας αν δεν είστε απολύτως σίγουροι για το τι ακριβώς διδάσκεται στις σχολές που σας ενδιαφέρουν. Ίσως το αντικείμενο να μην είναι τελικά αυτό που θέλετε να ακολουθήσετε. Διαβάστε τα προγράμματά τους, ρωτήστε, μάθετε. Δεν θέλετε να καταλήξετε σε μια σχολή που δεν θα αντέχετε ούτε δευτερόλεπτο.

- Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Οι καθηγητές σας ξέρουν κάτι παραπάνω. Εμπιστευθείτε τους όταν συμπληρώνετε το μηχανογραφικό σας.

- Ενημερωθείτε για τις βάσεις των περασμένων ετών, αλλά μην βασίζεστε σε αυτές. Θα τις χρησιμοποιήσετε απλά για να κάνετε μια εκτίμηση. Μην ξεχνάτε ότι είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Οι βάσεις διαμορφώνονται από τα μηχανογραφικά που κατατίθενται. Εσείς ακολουθείστε την καρδιά σας και όχι υπολογισμούς στην τύχη.

- Μπορείτε να δηλώσετε όσες σχολές θέλετε από δύο επιστημονικά πεδία. Μην αφήνετε απέξω μια σχολή που θέλετε, επειδή φοβάστε ότι δεν θα πιάσετε τις βάσεις της.

- Μην ξεχνάτε ότι για τις σχολές που ζητούν ειδικά μαθήματα θα πρέπει να έχετε βαθμολογηθεί τουλάχιστον με τη βάση.

- Δεν είναι μοναδικό κριτήριο το τι διδάσκει η κάθε σχολή και αν σας ενδιαφέρει, αλλά και πού βρίσκεται η σχολή αυτή. Συζητήστε το με τους γονείς σας. Δείτε αν τα οικονομικά της οικογένειας αντέχουν να μετακομίσετε κάπου μακριά από το σπίτι σας.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πώς θα συμπληρώσετε ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό

Δείτε τα Στατιστικά Στοιχεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Βάσεις 2013: «Βουτιά» στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, αύξηση στο 1ο