ΕΛΛΑΔΑ

Καβάλα: Δανειολήπτης «έσωσε» το σπίτι του

Καβάλα: Δανειολήπτης «έσωσε» το σπίτι του

Μια ιδιαίτερης βαρύτητας απόφαση πήρε πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Καβάλας, το οποίο προχώρησε στο ολικό «κούρεμα» χρέους ενός ζευγαριού δανειοληπτών – μελών του Συλλόγου Δανειοληπτών και προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος διασώζοντας πλήρως την α’ κατοικία του.

Πρόκειται ίσως από τις μοναδικές δικαστικές αποφάσεις για ολική διαγραφή χρέους τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει χρέος για αγορά πρώτης κατοικίας.

Όπως αναφέρει το thestival, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Ειρηνοδικείο Καβάλας αποφάσισε την ολική διαγραφή χρέους ύψους 120.000 ευρώ (για στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες), εξαίρεση της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση, δηλαδή τον πλειστηριασμό, που μπορούσε να διαταχθεί από το Δικαστήριο και, παράλληλα, την εξαίρεση των δανειοληπτών από την πρόσθετη υποχρέωση να καταβάλει μέχρι το 85% της εμπορικής της αξίας του ακινήτου τους.

«Πρόκειται ίσως από τις μοναδικές αποφάσεις, αν όχι η μοναδική απόφαση σε όλη την Ελλάδα, κατά την οποία το Δικαστήριο απαλλάσσει τους δανειολήπτες από τις οφειλές τους και θέτει σε εφαρμογή την πρόβλεψη του νομοθέτη να εξαιρεί από την υποχρέωση καταβολής μέχρι το 85% της εμπορικής της αξίας του ακινήτου τους όταν τίθεται ζήτημα επιβίωσης τους», δήλωσε στην Μίνα Αφεντούλη και τον Ντην Βουλκίδη κατά την πρωινή ενημέρωση του radio1d.gr ο δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χρήστος Γάκης.

Όπως διευκρίνισε ο κ Γάκης, το ζευγάρι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης δεδομένου οτι ο σύζυγος είναι μακροχρόνια άνεργος ενώ οι απολαβές της συζύγου δεν ξεπερνούν τις 400 – 420 ευρώ.