ΕΛΛΑΔΑ

«Έπεσε» το Taxisnet - Αλαλούμ στις εφορίες

«Έπεσε» το Taxisnet - Αλαλούμ στις εφορίες

Σήμερα λήγει η προθεσμία για όσους έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που λήγει σε 1 και 2 και πάνω από 600.000 φορολογούμενοι έσπευσαν να κάνουν τη δήλωσή τους.

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα η ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. το Taxisnet.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για όσους έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που λήγει σε 1 και 2 και πάνω από 600.000 φορολογούμενοι έσπευσαν να κάνουν τη δήλωσή τους, με αποτέλεσμα το taxisnet να «πέσει».

Μπορεί το υπουργείο οικονομικών να έχει διαψεύσει την ύπαρξη όποιων προβλημάτων στη λειτουργία του taxisnet, ωστόσο τα προβλήματα στο σύστημα είναι τεράστια και προκαλούν «νευρικό κλονισμό» σε φορολογούμενους και φοροτεχνικούς.

Την ίδια ώρα, παρατηρούνται σειρά λαθών στους τόκους των καταθέσεων που έχουν καταχωριστεί στις φορολογικές δηλώσεις χιλιάδων φορολογούμενων. Ορισμένες τράπεζες δεν ακολούθησαν εξαρχής τις υποδείξεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με αποτέλεσμα να εισαχθούν στο σύστημα λάθος δεδομένα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν για την ακρίβειά τους.

Συγκεκριμένα, ορισμένες τράπεζες αντί να αποστείλουν τα καθαρά ποσά των τόκων κοινοποίησαν τα μεικτά με αποτέλεσμα στο Taxisnet να εμφανιστούν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που αναγράφονταν στις τραπεζικές βεβαιώσεις.

Το σύστημα υποβολής δηλώσεων θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 30 Αυγούστου ανεξαρτήτως ΑΦΜ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν θα θεωρούνται εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες οι δηλώσεις μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση 1%, ενώ δεν θα ισχύει για αυτούς το μέτρο των αποδείξεων, κάτι που σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση ακόμα και έως 3.000 ευρώ.