ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Αμφίκλεια: Ζημιές σε περισσότερα από 300 σπίτια

Σεισμός Αμφίκλεια: Ζημιές σε περισσότερα από 300 σπίτια

Δεκάδες είναι οι μικρομετασεισμοί που έχουν σημειωθεί- Αργά χθες στην περιοχή έφθασε κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) για να εκτιμήσει την κατάσταση

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμφίκλειας. Δεκάδες είναι οι μικρομετασεισμοί που έχουν σημειωθεί μετά τα 5,1 Ρίχτερ το μεσημέρι της Τετάρτης και τη δόνηση των 4,7 Ρίχτερ στις 16:44 στον ίδιο εστιακό χώρο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, ο αριθμός των μετασεισμών ξεπέρασε τους 60, εκ των οποίων μόνο δύο ήταν πάνω από 4 Ρίχτερ.

Από το βράδυ της Τετάρτης το μέγεθος των δονήσεων δεν ξεπέρασε τα 3,5 Ρίχτερ.

«Είχαμε ένα έντονο τετράωρο σεισμών από την περιοχή της Αμφίκλειας, όμως μετά από τον απογευματινό σεισμό των 4,7 είχαμε μία φθίνουσα πορεία με μικρότερα μεγέθη», δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας και επανέλαβε ότι ο «χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το λεγόμενο ρήγμα της Αταλάντης», αλλά από μία εντελώς διαφορετική περιοχή.

Ο κ. Χουλιάρας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός τη μείωση που παρατηρείται στην εκλυόμενη ενέργεια, αναφέροντας ενδεικτικά ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν σημειώθηκε κανένας σεισμός πάνω από 3,5 Ρίχτερ. Ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, παρακολουθούμε το φαινόμενο, ας περιμένουμε λίγο, η περιοχή μάς έχει δώσει τέτοιους σεισμούς, συμπλήρωσε.

Ζημιές σε περισσότερα από 300 σπίτια

Ζημιές έχουν καταγραφεί σε περισσότερα από 300 σπίτια στη Φθιώτιδα. Δύο ακατοίκητα σπίτια έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία της Αμφίκλειας και άλλο ένα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην Κάτω Τιθορέα, όπου διέμενε οικογένεια αλλοδαπών με ένα παιδί. Σύμφωνα με τους γείτονές, λίγο μετά το σεισμό βγήκαν μόνοι τους από το σπίτι, μάζεψαν τα πράγματα τους και εξαφανίστηκαν.

Περίπου 150 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στον δήμο Μώλου - Αγίου Κων/νου, εκ των οποίων 80 στο χωριό Ρεγγίνι.

Αργά χθες το απόγευμα στην περιοχή έφθασε από την Αθήνα κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) για να εκτιμήσει την κατάσταση και σήμερα αναμένεται νέο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης. Στην περιοχή βρέθηκε και πολυμελές κλιμάκιο μηχανικών του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς.

Τέλος, από νωρίς το πρωί μηχανήματα των δήμων απομακρύνουν τα βράχια από τις κατολισθήσεις σε σημεία του οδικού δικτύου λόγω του σεισμού.

Φωτογραφίες: lamiareport.gr

Διαβάστε επίσης:

Περισσότεροι από 60 μετασεισμοί στη Φθιώτιδα

Σεισμός-Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας: Δεν υπάρχουν θύματα και ζημιές

Στ. Τάσσος για ισχυρό σεισμό: Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες

Κατολίσθηση στις Θερμοπύλες λόγω του σεισμού