ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μπουτάρης για το Ραμαζάνι

Ο Μπουτάρης για το Ραμαζάνι

Ήταν λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, όταν ο ψαλμός του νεαρού ιμάμη από την Ξάνθη ακούστηκε από το Γενί Τζαμί, στη Θεσσαλονίκη, καλώντας τους μουσουλμάνους, που είτε κατοικούν στην πόλη είτε βρίσκονται εδώ με την ιδιότητα του τουρίστα, να συμμετάσχουν στην πρωινή προσευχή για την ολοκλήρωση του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα νηστείας στο Ισλάμ.

Το Γενί Τζαμί (έτος ανέγερσης 1902), έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, που χρησιμοποιείτο ως τόπος λατρείας για τους εξισλαμισμένους Εβραίους, τους ντονμέδες, στέγασε από το 1925 έως το 1963 το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο και σήμερα χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος, παραχωρήθηκε - για δεύτερη συνεχή χρονιά - από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων, με αφορμή τη γιορτή αυτή.

"Τηρώντας την υπόσχεσή μας, διαθέσαμε το Γενί Τζαμί για την τέλεση της προσευχής της λύσης της νηστείας του Ραμαζανιού. Σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε τόσο τους μουσουλμάνους κατοίκους της πόλης όσο και τους μουσουλμάνους επισκέπτες που αποφάσισαν να γιορτάσουν τον τερματισμό της νηστείας του Ραμαζανιού στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, τιμώντας έτσι τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Ισλάμ» δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Ο κ. Μπουτάρης απέδωσε τη μικρή συμμετοχή πιστών στην πρωινή προσευχή στο Γενί Τζαμί «στην ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά των μουσουλμανικών κοινοτήτων» κι επανέλαβε ότι, «αποτελεί πάγια θέση μας η διευκόλυνση της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων κατοίκων και επισκεπτών στις μεγάλες εορτές του Ισλάμ».

Υπενθυμίζεται πως εκατοντάδες Τούρκοι εκδρομείς βρίσκονται από χθες στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική προκειμένου να γιορτάσουν τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανιού.

Ροή Ειδήσεων