ΕΛΛΑΔΑ

Κατά 7 χιλιοστά άνοιξε η γη ανάμεσα σε Λαμία και Δαύλεια

Κατά 7 χιλιοστά άνοιξε η γη ανάμεσα σε Λαμία και Δαύλεια

Μετρήσεις GPS έδειξαν ότι η νότια Φθιώτιδα «ανοίγει» με ταχύτητα περίπου επτά χιλιοστών το έτος

Ο σεισμός δεν ενεργοποίησε το ρήγμα της Αταλάντης υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετρήσεις γεωλόγων, οι οποίοι παρακολουθούν με προσοχή τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Φθιώτιδα, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αμφίκλεια.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις GPS η νότια Φθιώτιδα «ανοίγει» με ταχύτητα περίπου επτά χιλιοστών το έτος.

Ωστόσο, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί υποστηρίζοντας πως ο ισχυρός σεισμός δεν είχε καμία σχέση με το Ρήγμα της Αταλάντης.

Ο σεισμός έγινε πάνω σε ρήγμα με διεύθυνση Ανατολή-Δύση ανέφερε σε καθημερινή εφημερίδα ο γεωλόγος-σεισμολόγος, κ. Θανάσης Γκανάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στην έκταση της κεντρικής Ελλάδας στη διεύθυνση Βορρά - Νότου.

Ζημιές σε πάνω από 300 σπίτια

Μία ημέρα μετά τον σεισμό και τους πάνω από 60 μετασεισμούς που ακολούθησαν στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας μηχανικοί από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιούν ελέγχους σε κτίρια προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω του η ισχυρή σεισμική δόνηση.

Χθες στην περιοχή βρέθηκαν οι μηχανικοί του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), όπου ολοκλήρωσαν τους ελέγχους, οπότε σήμερα ανέλαβαν τα κλιμάκια της ΥΑΣ για να προχωρήσουν οι διαδικασίες τελικής εκτίμησης και αποκατάστασης. Ταυτόχρονα, ελέγχους διενεργούν και κλιμάκια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στερεάς Ελλάδας.

Ήδη έχει διαπιστωθεί ότι έχουν προκληθεί ζημιές σε περισσότερα από 300 σπίτια στη Φθιώτιδα.

Ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης

Στην περιοχή έχει μεταβεί και ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας για να εκτιμήσει την κατάσταση σχετικά με τις κατολισθήσεις, που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι οι ζημιές είναι μικρές, κυρίως σε παλιά και εγκαταλελειμμένα σπίτια. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα ο χθεσινός σεισμός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης.

«Πρόκειται για άλλο ρήγμα, δυτικά του όρους Καλλίδρομο, το οποίο έχει προκαλέσει έναν ακόμη δυνατό σεισμό ισχύος 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ το 2008» ανέφερε συγκεκριμένα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΩΡΑ: Σεισμός στην Αμφίκλεια

Σεισμός: Στους δρόμους οι κάτοικοι της Ελάτειας

Σεισμός-Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας: Δεν υπάρχουν θύματα και ζημιές

Στ. Τάσσος για ισχυρό σεισμό: Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες

Σεισμός στη Φθιώτιδα: Νέα σεισμική δόνηση

Κατολίσθηση στις Θερμοπύλες λόγω του σεισμού