ΕΛΛΑΔΑ

Στα 36 εκατ. ευρώ η ζημιά από συντάξεις των συγχωρεμένων του Δημοσίου

Στα 36 εκατ. ευρώ η ζημιά από συντάξεις των συγχωρεμένων του Δημοσίου

«Λαβράκι» έβγαλε η απογραφή των συνταξιούχων, καθώς εντοπίστηκαν και διακόπηκαν χιλιάδες «μαϊμού» συντάξεις.

Όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, βρέθηκαν 2.260 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν πεθάνει, αλλά οι συντάξεις τους καταβάλλονταν κανονικά μετά το θάνατο τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το ποσό που είχε καταβληθεί από το Ταμείο του Δημοσίου για τις συγκεκριμένες συντάξεις ανέρχεται στα 35.811.994 ευρώ εκ των οποίων αναζητήθηκαν και επεστράφησαν τα 21.489.109 ευρώ, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια για την αναζήτηση και επιστροφή του υπολοίπου ποσού.

Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από την διαδικασία διαγραφής των θανόντων συνταξιούχων ανέρχεται σε 865.888 ευρώ ανά μήνα.

Παράλληλα, αναμένεται να καταβληθεί η προκαταβολή σύνταξης για τον μήνα Αύγουστο σε 4.752 υπαλλήλους του δημοσίου, που αποχώρησαν από την Υπηρεσία μετά τον Μάρτιο 2013 λόγω συνταξιοδότησης και καταβλήθηκε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου.

Ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 264 υπαλλήλους τον Ιούνιο και 1.126 υπάλληλους τον Ιούλιο που συνταξιοδοτήθηκαν με βάση τον νέο νόμο σύμφωνα με τον οποίο προκαταβάλλεται μέρος της σύνταξης με την έξοδο από την υπηρεσία έως την οριστικοποίηση του τελικού ποσού.

Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι μετά από τρεις μήνες υλοποίησης του μέτρου, η προκαταβολή σύνταξης, σύμφωνα με τη σύγκριση των απολύτως καθαρών ποσών, έχει τελικά διαμορφωθεί περίπου στο 65% της οριστικής σύνταξης που θα λαμβάνει ο δικαιούχος υπάλληλος (μέση σύνταξη, διευθυντής Υπουργείου με 35 έτη υπηρεσίας).

Διαβάστε επίσης:

Τέλος σε 96.333 συντάξεις από το Υπουργείο Εργασίας

Έπαιρναν τις συντάξεις νεκρών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!

Απίστευτο: 3.000 «πεθαμένοι» έπαιρναν σύνταξη από το ΙΚΑ