ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση διαζυγίων αλλά και πολιτικών γάμων στη Ρόδο

Αύξηση διαζυγίων αλλά και πολιτικών γάμων στη Ρόδο

Η αύξηση των διαζυγίων, όπως και των πολιτικών γάμων στη Ρόδο, είναι μια από τις πολλές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα ευρύτερα στρώματα της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με συνοπτικά στοιχεία που συγκέντρωσε το Rodosalarm, το πρώτο επτάμηνο του 2013 (Ιανουάριος – Ιούλιος), τα διαζύγια παρουσιάζουν αύξηση και μάλιστα στο εντυπωσιακό ποσοστό 8%, ενώ αύξηση σημείωσαν και οι πολιτικοί γάμοι κατά 12% - πάντα σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η πολύ σημαντική – και ανησυχητική – αύξηση των διαζυγίων έχει σε μεγάλο βαθμό τις ρίζες της στα προβλήματα ανεργίας και οικονομικής ανέχειας που μαστίζει τις περισσότερες οικογένειες της Ρόδου και τις τριβές που προκύπτουν από τις προαναφερθείσες αιτίες και γενικότερα από την οικονομική κρίση.

Η άποψη ότι σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας, ανεργίας κ.λ.π. οι οικογενειακοί δεσμοί δεν χαλαρώνουν, αλλά δυναμώνουν, δεν φαίνεται να αποτελεί κανόνα. Το αντίθετο μάλιστα.

ΛΟΓΙΚΗ, ωστόσο, είναι η εξήγηση για την αύξηση των πολιτικών γάμων, που μέχρι πριν λίγα χρόνια βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τα νέα ζευγάρια – και οι οικογένειές τους – επιλέγουν τον πολιτικό γάμο λόγω χαμηλού κόστους, αφού με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται μεγάλα έξοδα που προβλέπονται από τα κατά τόπους έθιμα, όπως στολισμοί εκκλησιών, προσκλητήρια, μπομπονιέρες, δεξιώσεις κ.λ.π.

Πάντως, πολλά ζευγάρια μετά τον πολιτικό γάμο κάνουν και θρησκευτικό γάμο, αλλά σε περιορισμένο πλέον κύκλο προσκεκλημένων, οπότε τα έξοδα είναι πολύ μικρότερα.

Rodosalarm