ΕΛΛΑΔΑ

Αυτά είναι τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς

Αυτά είναι τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς

Έντονες αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης προκαλεί η πρόθεση για απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Τα σπίτια που κινδυνεύουν είναι 25.000 και είναι αυτά που αποκτήθηκαν με δάνεια που δεν αποπληρώνονταν και παρουσίαζαν καθυστέρηση πριν από το 2008.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης διαβεβαιώνουν πως δε θα θιγούν τα ακίνητα εκείνων που πραγματικά αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της κρίσης στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Στο στόχαστρο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα μπουν εκείνοι που πήραν δάνεια σε καλές εποχές και δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ ή έχουν δώσει ελάχιστα χρήματα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για 25.000 σπίτια, για τα οποία είχαν ξεκινήσει το 2008 οι διαδικασίες αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με αυτή την κίνηση θα καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών και θα περάσει τελικά το επίμαχο νομοσχέδιο.

Τα κριτήρια

Τα βασικά κριτήρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι:

- Μειώνεται στις 150.000 από τις 200.000 ευρώ το ύφος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται.

- Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ανεξέλεγκτου δανείου για την προστασία του ακινήτου

- Άνεργοι, πολύτεκνοι, δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα δεν κινδυνεύουν να βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι τους

- Όσοι εντάσσονται σε προγράμματα ρυθμίσεων των δανείων τους κι εφόσον είναι συνεπείς σε αυτά θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμοί: Το θέμα που απασχολεί Μνημονιακό και Αντιμνημονιακό

Οικονόμου: Οι πλειστηριασμοί μπορεί να ρίξουν την κυβέρνηση

Νέος εκβιασμός για τους πλειστηριασμούς

Αρπακτικά πάνω από τα σπίτια των Ελλήνων