ΕΛΛΑΔΑ

Νέες αλλαγές στο σύστημα συλλογής αποδείξεων

Νέες αλλαγές στο σύστημα συλλογής αποδείξεων

Αλλάζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014, για ακόμη μια φορά τα δεδομένα όσον αφορά τη συλλογή αποδείξεων.

Με στόχο την περεταίρω μείωση της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει για την επόμενη εβδομάδα ευρεία σύσκεψη των στελεχών του προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλες οι εισηγήσεις και να εξεταστούν τα «σενάρια» που μπορούν να αποφέρουν το μεγαλύτερο «κέρδος» για τους φορολογουμένους, αλλά πρωτίστως για τα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναγνωρίζονται αποδείξεις μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή, γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κέντρα διασκέδασης.

Οι φορολογούμενοι δεν θα συλλέγουν αποδείξεις από όλες τις συναλλαγές τους, όπως ισχύει σήμερα. Δεν θα είναι αναγκασμένοι να μαζεύουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τα οποία έτσι κι αλλιώς εκδίδουν αποδείξεις.

Με βάση τις ίδιες πηγές, προτείνονται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το ισχύον σύστημα, με βασικότερη τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για όσους μαζεύουν αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους όπου παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, θα καταργηθεί η ποινή που επιβάλλεται σήμερα (22%) επί της αξίας των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος, σύμφωνα με τον νόμο (το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις).

Διαβάστε επίσης:

Τι θα γίνει με τις αποδείξεις

Τον Σεπτέμβριο επανέρχεται το κίνητρο των αποδείξεων

Σχόλιο Μαριά για το πολυνομοσχέδιο και το μέτρο συλλογής αποδείξεων

Μέχρι και 85% φτάνει η φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές

Φθιώτιδα: Ελεγκτές του ΣΔΟΕ βρέθηκαν μπροστά σε μία έκπληξη

Θεσσαλονίκη: «Λουκέτο» σε νυχτερινό κέντρο που δεν έκοβε αποδείξεις

Οι αλλαγές στις αποδείξεις-Ποιες θα «περνούν» από την εφορία