ΕΛΛΑΔΑ

Άνθιμος σε Ρεπούση: Σε λίγο θα μας πείτε να ρίξουμε και την Ακρόπολη

Άνθιμος σε Ρεπούση: Σε λίγο θα μας πείτε να ρίξουμε και την Ακρόπολη

Έγκλημα χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος όσα είπε στη Βουλή για τα αρχαία ελληνικά η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση.

"Με ποιο δικαίωμα η κ. Ρεπούση ζητεί αλλαγές στην παιδεία και το φρόνημα του ελληνικού λαού", αναρωτήθηκε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο Μητροπολίτης Άνθιμος με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ για το μάθημα των θρησκευτικών.

Και πρόσθεσε ο σεβασμιότατος: "Υπό ποιες προϋποθέσεις ειδικότητας και αρμοδιότητας επεμβαίνει σε θέματα που έχουν σχέση με την πίστη μας, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας;".

"Έτσι που το πάτε θα μας πείτε στο τέλος ότι πρέπει να ρίξουμε την Ακρόπολη για να βλέπουμε καλύτερα το Φάληρο", είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Άνθιμος ο οποίος επίσης σημείωσε: «Να καταργήσουμε τα αρχαία ελληνικά; Αυτή η χθεσινή βλασφημία στη βουλή. Μα τρελαθήκαμε; Όταν ιδρύουν έδρες αρχαίων ελληνικών στο Λονδίνο».

"Πρέπει η πολιτεία πριν νομοθετήσει να συμβουλεύεται τους ειδικούς", είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και προσέθεσε οτι η Μαρία Ρεπούση μιλάει χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις.

Δήλωσε πάντως ότι θα εξομολογούσε ευχαρίστως την κα. Ρεπούση αν πήγαινε αύριο στην εκκλησία αλλά δυστυχώς -όπως εκτίμησε- δεν θα πάει.

Από την πλευρά της η κα. Ρεπούση άφησε υπαινιγμούς ότι η Εκκλησία δεν θέλει να διδάσκεται η βιολογία γιατί δίνει άλλη εξήγηση για τη δημιουργία του Σύμπαντος.

Εξήγησε ακόμα ότι αποκάλεσε "νεκρές γλώσσες" τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, γιατί έτσι λέγονται οι γλώσσες που δεν μιλιούνται, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτόδεν αφαιρεί τον πλούτο τους.

Είπε ακόμα ότι τα θρησκευτικά δεν πρέπει να διδάσκονται με τη μορφή της κατήχησης και του προσηλυτισμού, αλλά με ιστορικό τρόπο, γιατί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία.

Τέλος, η κα. Ρεπούση τόνισε ότι το σχολείο οφείλει να είναι κοσμικό και την ευθύνη για το σχολείο την έχει η πολιτεία.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπούση: Καταργήστε τις «νεκρές γλώσσες», αρχαία ελληνικά και λατινικά

Προκαλεί ξανά η Ρεπούση: Να καταργηθούν τα Θρησκευτικά

Δείτε το βίντεο: