ΕΛΛΑΔΑ

Η αλήθεια για την εκτέλεση του αστυνομικού στο Δίστομο από τον Κόλα

Η αλήθεια για την εκτέλεση του αστυνομικού στο Δίστομο από τον Κόλα

Στόχος του Κόλα να εκτελέσει και τους τρεις αστυνομικούς – Εξοργισμένοι οι συγγενείς του αδικοχαμένου αρχιφύλακα

Ο αρχηγός των δραπετών ήθελε να εκτελέσει και τους τρεις αστυνομικούς που είχαν ακινητοποιήσει - Εξοργισμένοι οι συγγενείς του αδικοχαμένου αρχιφύλακα ζητούν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση

Ρεπορτάζ του LamiaReport αποκαλύπτει καρέ - καρέ τι έγινε και τι δεν έγινε το μοιραίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου

Θα μπορούσε να μην είχε πάει ως πρόβατο στη σφαγή ο 37χρονος αστυνομικός Γιώργος Ανδριτσόπουλος;

Το ρεπορτάζ λέει ότι αν δεν υπήρχαν τρομακτικά λάθη και παραλείψεις και αν είχαν γίνει έγκαιρα κάποιες ενέργειες, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Δυστυχώς έτσι όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.

Αρχικά γλύτωσαν από τύχη οι αστυνομικοί της Βοιωτίας που συμμετείχαν στο μπλόκο του "παλιού Λεβέντη", όταν γαζώθηκαν από τα καλάσνικοφ των δραπετών, χωρίς να ρίξουν ούτε μια σφαίρα.

Επίσης ένα βήμα πριν το θάνατο έφτασαν και οι τρεις αστυνομικοί, που στο Δίστομο είχαν ακινητοποιηθεί από τον Κόλα και την παρέα του. Τους είχαν πάρει τα όπλα, τους πέρασαν χειροπέδες και τους ξάπλωσαν στο έδαφος σημαδεύοντάς τους με τα καλάσνικοφ.

«Σκοτώστε τους...», είπε ο Κόλα. Την ώρα που κάποιος ψέλλισε "γιατί.." , εμφανίσθηκε το άλλο αυτοκίνητο της ασφάλειας Λιβαδειάς με οδηγό τον υπαστυνόμο και συνοδηγό τον αρχιφύλακα Γιώργο Ανδριτσόπουλο.

Ο Κόλα έστρεψε την προσοχή του προς αυτούς και πυροβόλησε. Ο 37χρονος αρχιφύλακας, πατέρας 3 παιδιών ήταν ο "τυχερός". Αμέσως μετά οι δραπέτες μπήκαν στο μπλε Focus των αστυνομικών και εξαφανίστηκαν

Τι έγινε - Καρέ καρέ τα γεγονότα

Το Σάββατο 16/5 στις 10:20΄ το βράδυ εντοπίζεται από αστυνομικό της Βοιωτίας το κλεμμένο Lada Samara, που είχε κλαπεί από το Σκαμνό. Στο Lada επιβαίνουν τέσσερα άτομα και κινούνται προς Λιβαδειά. Τους ακολουθεί άλλο αυτοκίνητο ένα Citroen Saxo ασημί. Ο αστυνομικός τους ακολουθεί διακριτικά και ενημερώνει το κέντρο της Α.Δ. Φθιώτιδας, που συντονίζει τις εμπλεκόμενες αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή.

Στη διασταύρωση του "παλιού Λεβέντη" δυο από τα άτομα που επιβαίνουν στο Lada κατεβαίνουν και μπαίνουν στο ασημί Saxo. Στη συνέχεια επειδή προφανώς οι κακοποιοί κατάλαβαν ότι κάποιος τους παρακολουθεί χωρίζουν.

Ο οδηγός του Lada κάνει έναν ξαφνικό ελιγμό και κατευθύνεται προς το χωριό Σφάκα Φθιώτιδας, ενώ το ασημί Citroen συνεχίζει προς Λιβαδειά.

Ο αστυνομικός ακολουθεί το κλεμμένο Lada μέχρι τη διασταύρωση της Σφάκας, αλλά λίγο αργότερα στις 22:50΄ χάνει την επαφή.

Δυο ώρες αργότερα περίπου, είκοσι λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, το βυσσινί Lada Samara εντοπίζεται να κινείται και πάλι προς Λιβαδειά. Στο ύψος του "παλιού Λεβέντη" έχει στηθεί μπλόκο από αστυνομικούς της Ασφάλειας Λιβαδειάς, της Τροχαίας ΛΙβαδειάς και της Β΄ ΟΠΚΕ Βοιωτίας.

Ο οδηγός του Lada όχι μόνο δεν σταμάτησε στο σήμα που του έκανε με φακό ο αστυνομικός, αλλά ανέπτυξε ταχύτητα και κάποιοι από τους επιβάτες "γάζωσαν" τους αστυνομικούς, οι οποίοι καλύφθηκαν πίσω από τα αυτοκίνητα. Από τις σφαίρες προκλήθηκαν φθορές σε δυο αυτοκίνητα της Β΄ΟΠΚΕ, ένα Nissan και ένα Hyundai.

Τα μεσάνυχτα 16 προς 17/6 ο υπαρχιφύλακας του Α.Τ. Διστόμου Χ.Π., ο οποίος εκτελεί χρέη παρατηρητή στη διασταύρωση Δεσφίνας - Διαστόμου βλέπει ένα ασημί Citroen Saxo να κινείται ύποπτα από Δεσφίνα προς Δίστομο. Μάλιστα το αυτοκίνητο σταμάτησε για ένα λεπτό περίπου στη διασταύρωση και στη συνέχεια έκανε αναστροφή και έφυγε πάλι προς Δεσφίνα.

Λίγο αργότερα, στη 01:30΄ από την ίδια κατεύθυνση, που ήρθε το Saxo, εμφανίζονται 5 ύποπτοι να κινούνται πεζή προς τη πόλη του Διστόμου. Ο παρατηρητής ενημερώνει τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Λιβαδειάς, οι οποίοι με δυο διαφορετικά αυτοκίνητα αρχίζουν τις αναζητήσεις των υπόπτων.

Στο μπλέ Ford Focus μαζί με τους δυο αστυνομικούς της Ασφάλειας επιβιβάζεται και ο υπαρχιφύλακας του Α.Τ. Διστόμου, που ήταν παρατηρητής, ενώ το άλλο, ένα Citroen C5 οδηγεί ένας υπαστυνόμος Α΄ με συνοδηγό τον υπαρχιφύλακα Ανδριτσόπουλο.

Τα δυο πληρώματα χωρίζουν και ψάχνουν σε διαφορετικά σημεία. Ο οδηγός του Ford Focus πλησιάζει στο αλσύλλιο, όπου είχαν στήσει ενέδρα οι δραπέτες, για να το ελέγξουν.

Ο συνοδηγός κατεβαίνει με το όπλο στο χέρι, αλλά ο Κόλα του κολλάει το καλάσνικοφ στο πρόσωπο. Ο συνοδηγός σηκώνει το υπηρεσιακό του όπλο και στοχεύει προς το μέρος των δραστών. Με πέντε καλάσνικοφ να τους σημαδεύουν και τους τρεις, αναγκάζονται να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Τους περνούν χειροπέδες, τους ξαπλώνουν κάτω και τους σημαδεύουν με τα όπλα. Ο Κόλα φωνάζει "σκοτώστε τους"

Την ώρα που οι τρεις αστυνομικοί πιστεύουν ότι ήρθε το τέλος, φτάνει το άλλο αυτοκίνητο με τους δυο συναδέλφους.

Ο αρχηγός των δραπετών Μάριαν Κόλα γυρίζει και πυροβολεί την ώρα που οι δυο αστυνομικοί είχαν κατέβει και πλησίαζαν προς το μέρος τους.

Ο 37χρονος αστυνομικός δέχεται τη σφαίρα στο μηρό και λίγο αργότερα πεθαίνει από αιμορραγία. Οι δραπέτες έχουν πάρει το μπλε Ford Focus της ασφάλειας Λιβαδειάς και έχουν εξαφανιστεί μέσα στο σκοτάδι.

Τι δεν έγινε

Η "συνάντηση" των επικίνδυνων δραπετών στο μπλόκο του "παλιού Λεβέντη" και τα όσα προηγήθηκαν είναι κομβικό σημείο στην όλη υπόθεση.

Κι όμως στο ενημερωτικό που έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, σύμφωνα με πληροφορίες εστάλη στις 25/6 (!) το γεγονός υποβαθμίζεται και η περιγραφή που γίνεται δεν έχει καμία σχέση με τα όσα αργότερα περιγράφονται στη δικογραφία.

Το ενημερωτικόδεν αναφέρει πουθενά το ασημί Citroen Saxo, που ήταν ο προπομπός των δραπετών. Αν είχε αξιολογηθεί διαφορετικά τότε τα πράγματα στο Δίστομο σίγουρα θα εξελίσσονταν διαφορετικά.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στον "παλιό Λεβέντη" εναντίον των αστυνομικών:

- Δεν έγινε άμεσα όπως θα έπρεπε ενημερωτικό για το άκρως σοβαρό και μείζονος σημασίας περιστατικό

- Δεν έγινε επίσης σήμα προς το αρχηγείο και δεν ενημερώθηκε ο τοπικός Εισαγγελέας

- Δεν έγινε εξερεύνηση του χώρου και συλλογή στοιχείων από τη σήμανση

- Δεν έγινε προανάκριση στα πλαίσια του αυτοφώρου για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα κακουργηματικής μορφής

- Και το σημαντικότερο: Δεν έγινε σήμα αναζητήσεων των εμπλεκομένων οχημάτων, αφού εκτός από το Lada Samara, γνώριζαν ότι υπάρχει και το ασημί Citroen saxo, που εμφανίσθηκε και πάλι στο Δίστομο, λίγο πριν την εκτέλεση του 37χρονου αστυνομικού της Ασφάλειας Λιβαδειάς

Διαβάστε επίσης:

Tην ημέρα του μνημοσύνου του Γ. Ανδριτσόπουλου σκοτώθηκε ο Κόλα

Νεκρός ο Μάριον Κόλα - Μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψη του Ιλιρ Κούπα

Νεκρός ο Μάριαν Κόλα - Ποιος ήταν ο αδίστακτος κακοποιός (vid)