ΕΛΛΑΔΑ

ΙΣΝ: Το «Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής» στον Δήμο Καλλιθέας

ΙΣΝ: Το «Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής» στον Δήμο Καλλιθέας

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) (ΙΣΝ) ανακοινώνει την ολοκλήρωση της κατασκευής του «Δημοτικού Πάρκου Αθλητισμού και Αναψυχής» στην Καλλιθέα και την επίσημη παράδοσή του στον Δήμο, σε συνέχεια της σχετικής δωρεάς που είχε εγκριθεί τον Μάρτιο του 2010.

Το έργο, μία δωρεά του Ιδρύματος συνολικού ύψους €5,92 εκατομμυρίων, παραδίδεται πλήρως περαιωμένο και απόλυτα λειτουργικό και ο Δήμος Καλλιθέας αναλαμβάνει την πλήρη και αποκλειστική διαχείριση του, προς χρήση και όφελος όλων των πολιτών.

Μετά από περίπου τρία χρόνια εντατικών εργασιών και αυστηρής προσήλωσης στο αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου, το Ίδρυμα παραδίδει ένα ολοκληρωμένο και πολυλειτουργικό Πάρκο σε χώρο έκτασης 28.000 τ.μ., σε τμήμα της περιοχής του Παλαιού Ιπποδρόμου, μένοντας πιστό στη δέσμευσή του για τη δημιουργία ενός έργου που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Καλλιθέας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στην αύξηση ελεύθερων χώρων πρασίνου στην πρωτεύουσα.

To «Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής» της Καλλιθέας συνδέεται τοπογραφικά και σχεδιαστικά με το υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στη βορειοανατολική πλευρά του Πάρκου. Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη της κατασκευής του «Δημοτικού Πάρκου Αθλητισμού και Αναψυχής» καθώς και των συναφών βοηθητικών εγκαταστάσεών εκτελέστηκαν από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano, ο οποίος έχει επίσης σχεδιάσει το ΚΠΙΣΝ, προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή αισθητική αρμονία και η συμβολική, αλλά και πρακτική συνύπαρξη των δύο αυτών ξεχωριστών έργων.

Η δωρεά του Ιδρύματος αφορούσε τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή του συνόλου του έργου που περιλαμβάνει ανοικτό κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, παιδική πισίνα, γήπεδο ποδοσφαίρου, παιδική χαρά, καθώς και τρία κτιριακά συγκροτήματα υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, συνολικού εμβαδού περίπου 1.000 τ.μ., περιλαμβανομένων αναψυκτηρίου και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για τις ανάγκες του Δήμου Καλλιθέας. Η δωρεά περιλαμβάνει, επίσης, τη δημιουργία στον ευρύτερο χώρο του Πάρκου,ελεύθερων χώρων στάθμευσης, εβδομήντα περίπου θέσεων,καθώς επίσης την κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, μέσω υψηλής και χαμηλής φύτευσης, τοποθέτησης δικτύων άρδευσης, φωτισμού και διαμόρφωσης της εσωτερικής κυκλοφορίας.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε: «Σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παραδίδει στον Δήμο Καλλιθέας ένα σύγχρονο έργο που αναπτύχθηκε με τις υψηλότερες ποιοτικές, περιβαλλοντικές και τεχνικές προδιαγραφές. Το έργο έχει βαθειά κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς δημιουργήθηκε προς όφελος των πολιτών και με βασικό στόχο την ελεύθερη χρήση του από όλους. Αποτελεί επίσης, το πρώτο σημαντικό βήμα στην ολική αναμόρφωση του Φαληρικού Δέλτα. Για εμάς, η ολοκλήρωση του «Δημοτικού Πάρκου Αθλητισμού και Αναψυχής» της Καλλιθέας, αποτελεί δείγμα της πίστης μας σε έργα που συμβάλλουν στη σύμπραξη φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού στην Ελλάδα».

Το «Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής» σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, σε συνεργασία με το τοπικό γραφείο Betaplan, και κατασκευάστηκε από την εταιρεία Μπαλλιάν Τεχνική.