ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι και 75 αδήλωτοι εργαζόμενοι βρέθηκαν χθες σε 340 επιχειρήσεις

Μέχρι και 75 αδήλωτοι εργαζόμενοι βρέθηκαν χθες σε 340 επιχειρήσεις

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι σαρωτικοί έλεγχοι των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Χθες, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου που προβλέπει τα νέα υψηλά πρόστιμα για περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, τα μεικτά ελεγκτικά κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) και της Οικονομικής Αστυνομίας, διενήργησαν ελέγχους σε 340 επιχειρήσεις και εντοπίστηκαν 75 περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και επιβλήθηκαν τα νέα πρόστιμα.

Ταυτόχρονα, είναι εντυπωσιακά και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», (που εμφανίζουν σε πραγματικό χρόνο τις ροές προσλήψεων και απολύσεων) για το μήνα Σεπτέμβριο.

«Διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον η τάση συμμόρφωσης των εργοδοτών, υπό την απειλή και των πολύ υψηλών προστίμων καθώς και η μετατροπή σημαντικού μέρους της «μαύρης» εργασίας σε ασφαλισμένες και νόμιμες θέσεις απασχόλησης», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας. Ακολουθεί συνημμένος πίνακας με τις ροές απασχόλησης που κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» το χρονικό διάστημα από την 1η έως την 16η Σεπτεμβρίου (και ώρα 16.45 μ.μ).