ΕΛΛΑΔΑ

Σε απεργιακό «κλοιό» η χώρα για δεύτερη μέρα

Σε απεργιακό «κλοιό» η χώρα για δεύτερη μέρα

Δείτε αναλυτικά ποιοι απεργούν

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης – εργαζομένων με το απεργιακό μέτωπο να «φουντώνει» επικίνδυνα.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων ενάντια στη διαθεσιμότητα μπαίνουν από σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί με τριήμερη απεργία, ενώ και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία από αύριο.

Παράλληλα συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της παιδείας αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αύριο και μεθαύριο κατεβάζει ρολά όλος ο δημόσιος τομέας, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Υπενθυμίζεται πως οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιούν από χθες πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ, η συμμετοχή των καθηγητών στη χθεσινή απεργία ξεπέρασε το 90% πανελλαδικά, ωστόσο παράγοντες του υπουργείου κατεβάζουν το ποσοστό αυτό σε 70% με 75%.

Σε 48ωρη απεργία βρίσκονται και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ), ενώ αύριο και μεθαύριο απεργούν και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ).

Κρίσιμη σύνοδος των πρυτάνεων

Στις δύο το μεσημέρι θα συνεδριάσει στο Λαύριο η Σύνοδος των πρυτάνεων, προκειμένου οι διοικήσεις των ιδρυμάτων να καθορίσουν ενιαία στάση έναντι του υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα της διαθεσιμότητας, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Ήδη πολλά ιδρύματα βρίσκονται για δεύτερη εβδομάδα σε αναστολή λειτουργίας λόγω των επαναλαμβανόμενων απεργιών των διοικητικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών (η διορία λήγει στις 27 του μήνα) και η εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών: το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κλπ. Στον χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει και τα ΤΕΙ. Από χθες τελεί υπό κατάληψη το Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης.

Ταυτόχρονα, οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποιούν μέχρι και την Παρασκευή απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της επικείμενης διαθεσιμότητας 1.500 εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

«Λουκέτο» στα ασφαλιστικά ταμεία

Σε πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες έχουν προχωρήσει από χθες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη 618 υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας.

Αποχή από καθήκοντά τους σήμερα και αύριο έχουν εξαγγείλει οι δικηγόροι, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του νέου Κώδικα Δικηγόρων.

Διαβάστε επίσης:

Θ.Κοτσυφάκης: Πάνω από 90% η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία

Ουσιαστική απαγόρευση των απεργιών ζητά η τρόικα

Απεργιακό κύμα κατά της διαθεσιμότητας