ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο Κρήτης: Στις 30 Σεπτεμβρίου η έναρξη των μαθημάτων

Πολυτεχνείο Κρήτης: Στις 30 Σεπτεμβρίου η έναρξη των μαθημάτων

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συγκλήτου, η ημερομηνία λήξης του χειμερινού εξαμήνου δεν θα τροποποιηθεί, το ελάχιστο όριο των 13 εβδομάδων που προβλέπει ο νόμος θα τηρηθεί και επομένως δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μία εβδομάδα μαθημάτων.

Επιπλέον, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης εκφράζει τον προβληματισμό της, καθώς συνεχίζεται η κατάληψη των κτιρίων της Διοίκησης και του κτηρίου της Γαλλικής Σχολής, όπου στεγάζεται η σχολή Αρχιτεκτονικής.

«Η κατάληψη των δύο κτιρίων από φοιτητές της αρχιτεκτονικής δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Πολυτεχνείου, προξενεί τεράστια οικονομική ζημία στο Πολυτεχνείο Κρήτης, επιβαρύνοντας τον Έλληνα φορολογούμενο, αλλά και τις οικογένειες των φοιτητών που σπουδάζουν στο ίδρυμα. Η Σύγκλητος, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες που της αναθέτει ο νόμος, θεωρεί την κατάληψη καταδικαστέα, αντίθετη με την επιθυμητή διακίνηση ιδεών και τη δημιουργικότητα, που πρέπει να υπάρχει σε κάθε ακαδημαϊκή κοινότητα και θεωρεί υποχρέωσή της να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μείνει ανοικτό το ίδρυμα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Για το θέμα της διαθεσιμότητας, αν και στο ίδρυμα φαίνεται ότι δεν θα τεθούν εργαζόμενοί του σε διαθεσιμότητα, η Σύγκλητος παρατηρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων οδήγησε σε μη ορθολογικά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις.

«Για τα ιδρύματα αυτά και κυρίως για ιδρύματα της περιφέρειας, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας», αναφέρει η ανακοίνωση της Συγκλήτου.


Τέλος, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης με ψήφισμά της εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του θύματος και επισημαίνει: «Η δολοφονία αυτή ήταν η αναμενόμενη συνέχεια των κλιμακούμενων προκλήσεων από τον χώρο των φιλοναζιστών και της "Χρυσής Αυγής", που σκοπό έχουν την τρομοκράτηση και την υποταγή όλων των δημοκρατικών πολιτών. Η Ελλάδα έχει θρηνήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, έζησε ατέλειωτες θηριωδίες και υπέστη βαρύτατες υλικές καταστροφές. Δηλώνουμε τη θέλησή μας να απομονωθούν όλοι όσοι εκφράζουν συμπάθεια σε παρόμοιες ιδέες και πρακτικές, ή προωθούν ρατσιστικές αντιλήψεις. Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων, καθώς και της δημιουργίας παραστρατιωτικών δομών θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει».