ΕΛΛΑΔΑ

«Κύμα ρατσιστικής βίας έφερε η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή»

«Κύμα ρατσιστικής βίας έφερε η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή»

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Η ανεξάρτητη Αρχή παρέδωσε στα κόμματα ειδική έκθεση που συνδέει ευθέως την κλιμακούμενη ένταση των ρατσιστικών επιθέσεων τον τελευταίο χρόνο με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη στηλιτεύει τη στάση της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, κάνοντας λόγο για αδράνεια και ολιγωρία, που συντηρούν την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι ρατσιστικές συμπεριφορές είναι ανεκτές.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κατέγραψε και διερεύνησε 281 καταγγελίες σε 16 μήνες, από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως την 30ή Απριλίου 2013. Πηγές των περιστατικών είναι τα Μέσα Ενημέρωσης, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αναφορές που δέχτηκε ο ίδιος ο φορέας.

Περισσότερα από 135 ήταν τα περιστατικά που κατέληξαν στον τραυματισμό τουλάχιστον 400 ανθρώπων, ενώ υπήρξαν και τέσσερις νεκροί.

Τα τρία τέταρτα των καταγγελιών καταγράφηκαν στην Αττική και ειδικά στις περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, της Κυψέλης και των Πατησίων.

Στα νησιά καταγράφηκαν περισσότερες από τριάντα επιθέσεις, συχνότερα στην Κρήτη, όπου καταγράφηκαν 23 και τη Ρόδο, όπου σημειώθηκαν άλλες τέσσερις. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, εκτός της Αττικής, ξεχώρισαν η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και η Αιτωλοακαρνανία.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι δράστες ή οι φερόμενοι ως δράστες ήταν Έλληνες πολίτες, σχεδόν πάντα άνδρες έως 40 ετών, με περιορισμένη, αλλά ισότιμη σε βαναυσότητα, συμμετοχή γυναικών.

Έδρασαν σε ομάδες, ώρες βραδινές, με θύματα στην πλειονότητά τους Ασιάτες, από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν και Αφρικανούς, από Αίγυπτο.