ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελέας: Ποινή κάθειρξης 20 ετών σε Άκη- 12 χρόνια για Βίκυ

Εισαγγελέας: Ποινή κάθειρξης 20 ετών σε Άκη- 12 χρόνια για Βίκυ

Ο εισαγγελέας προτείνει να επιβληθεί στον πρώην υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο στον Άκη Τσοχατζόπουλο και στους λοιπούς κατηγορούμενους για την υπόθεση με τις «μίζες» από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο εξάδελφος του πρώην υπουργού, Νικόλαο Ζήγρα, στον οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Πιο συγκεκριμένα ο εισαγγελέας πρότεινε για τους κατηγορούμενους τις εξής ποινές κάθειρξης:

Άκης Τσοχατζόπουλος: 20 έτη

Βίκυ Σταμάτη: 12 έτη

Αρετή Τσοχατζοπούλου: 10 έτη

Γιάννης Σμπώκος: 10 έτη

Αστέριο Οικονομίδης: 12 έτη

Ευφροσύνη Λαμπροπούλου 13 έτη

Νίκος Ζήγρας 6 έτη

Γιώργος Σαχπατζίδης 13 έτη

Μαρία-Ταλλίτα Τσεκούρα 10 έτη

Νίκος Γεωργουλάκης 10 έτη

Οράτιος Μελάς 10 έτη

Κωνσταντίνος Αντωνιάδης 10 έτη

Γιώργος Κωνσταντάτος 10 έτη

Παναγιώτης Σταμάτης 6 έτη

Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 έτη

Φώτης Αρβανίτης 6 έτη

Νίκος Καρατζάς 6 έτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους δικαστές αποδείχθηκε πλήρως η κατηγορία για το ξέπλυμα.

Το δικαστηριο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεί έκρινε ότι τελέστηκε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας από τον πρώην Υπουργό,ο οποίος -κατά τους δικαστές - ζήτησε υπόσχεση χρημάτων από την Άνοιξη του 1997 έως τη λήξη της θητείας του 23-10-2001 που συνδέονται με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχιών και των TORΜ-1.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι "τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου".

Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι το σύνολο των κατηγορουμένων διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 "..... ενεργώντας κατ' επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα".

Κατά το κατηγορητήριο που κρίνουν οι εφέτες λίγο πριν την εκφώνηση της απόφασης τους μέσω της οργάνωσης "τοποθετήθηκαν και αποκρύφτηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων".

Διαβάστε επίσης:

Ένοχος για όλα τα αδικήματα ο Τσοχατζόπουλος

Η ώρα της ετυμηγορίας για τον Άκη Τσοχατζόπουλο

Έφτασε η ώρα της κρίσης: Αύριο ή την Τρίτη η απόφαση για τον Άκη

Κούγιας: Ο Τσοχατζόπουλος δεν έχει μαντήλι να κλάψει

Ράδιο αρβύλα τα περί αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου