ΕΛΛΑΔΑ

Μπαγίς από Ξάνθη:«Αποκατάσταση αδικιών και στις δύο πλευρές»

Μπαγίς από Ξάνθη:«Αποκατάσταση αδικιών και στις δύο πλευρές»

Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς επισκέφτηκε την Ξάνθη, όπου συνάντησε στελέχη και παράγοντες της μειονότητας.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς, συνοδευόμενος από τον Τούρκο Πρόξενο στην Κομοτηνή, Ιλχάν Σενέρ, μετά τις επαφές που είχε στην Κομοτηνή έφτασε στην Ξάνθη, όπου επισκέφθηκε τον Αχμέτ Μετέ, στην έδρα του στην Κεντρική Πλατεία.

Στην ομιλία του στα γραφεία της μειονοτικής οργάνωσης έκανε μετριοπαθείς επισημάνσεις, χωρίς να αναφερθεί στην τελευταία δήλωση Νταβούτογλου για αμοιβαιότητα στα θέματα της Χάλκης και της εκλογή Μουφτήδων, που προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά μίλησε για αδικίες σε βάρος των μειονοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Κάλεσε ωστόσο – όπως έκανε και στη διάρκεια των επαφών του στην Αθήνα – τους έλληνες αξιωματούχους να συναντηθούν, έστω για μία μόνο φορά, με τους Μετέ και Σερίφ, ακόμη και αν δεν τους αναγνωρίζουν ως Μουφτήδες, αλλά να συζητήσουν μαζί τους τα ζητήματα που θέτει η μειονότητα.

Αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν βακουφικές περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη, όπου γίνονται υποχωρήσεις και επιστρέφονται από φορείς του Τουρκικού Κράτους ακίνητα στις μειονοτικές οργανώσεις. , αποκαθιστώντας τις αδικίες. Επανέφερε την πρόταση που έκανε προς τον Υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου για κοινή παραγωγή οπλικών συστημάτων ! «Στην πολιτική», είπε, «χρειάζονται θαρραλέοι άνθρωποι. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη νιώθουν οι πολίτες μας ξένοι και αδικημένοι. Αφού μπορούμε εμείς, μπορούν και οι άλλοι, όπως η Ελλάδα», όπως διαβάζουμε στο xanthipress.gr.