ΕΛΛΑΔΑ

Eισβολή του μπλε καβουριού και στον Μεσσηνιακό κόλπο!

Eισβολή του μπλε καβουριού και στον Μεσσηνιακό κόλπο!

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει στον Θερμαϊκό Κόλπο ο πληθυσμός του μπλε καβουριού, ενός είδους που έχει εισαχθεί από τον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό και έχει εγκατασταθεί με επιτυχία στις ελληνικές θάλασσες.

Επιτακτική, ωστόσο, θεωρούν οι επιστήμονες την περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση της βιολογίας του αλλά και για την καταγραφή των επιπτώσεων της παρουσίας του στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έγιναν στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων, που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ύστερα από δειγματοληψίες του είδους, προέκυψε αύξηση του πληθυσμού του τη θερμή περίοδο και γενικότερα, σημαντική εξάπλωση στο Β. Αιγαίο. Μάλιστα, σχετικά στοιχεία για τη διετία 2010-2011, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καταγράφουν ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται από 50 έως 80 τόνους για την περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου (στοιχεία ιχθυόσκαλας Θεσσαλονίκης) καθώς, ως αλίευμα, έχει υψηλή διατροφική αξία για τον άνθρωπο παρά τη συγκριτικά χαμηλή του τιμή πώλησης (3-5 ευρώ).