ΕΛΛΑΔΑ

Άγιος Λουκάς Κριμαίας:Εκδήλωση-αφιέρωμα στον θεραπευτή σωμάτων-ψυχών

Άγιος Λουκάς Κριμαίας:Εκδήλωση-αφιέρωμα στον θεραπευτή σωμάτων-ψυχών

Ο Άγιος Λουκάς της Κριμαίας παρότι έζησε τον προηγούμενο αιώνα, στην μακρινή Σιβηρία, καθώς υπήρξε για πολλά χρόνια εξόριστος, κατόρθωσε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας του και να γίνει γνωστός στους απανταχού Ορθοδόξους μέσω της ζωής του που υπήρξε μια συνεχής και ακούραστη εναλλαγή ανάμεσα στο χειρουργικό νυστέρι και το Σταυρό, μια αδιάλειπτη φροντίδα για τη θεραπεία του σώματος και της ψυχής.

Στον Άγιο Λουκά, ως ζώντα μάρτυρα της πίστης, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου, στις 18.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν δύο νέα βιβλία, τα οποία φέρουν την υπογραφή του Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκτάριου Αντωνόπουλου, καθώς και μία ταινία για το βίο του.

Το Newsbomb.gr θέλοντας να τιμήσει τον Άγιο ιατρό είναι χορηγός επικοινωνίας της συγκεκριμένης εκδήλωσης, η οποία διοργανώνεται από τις εκδόσεις «Πορφύρα».

Ο εκπαιδευτικός Δημήτριος Κρουσταλλάκης, ο οποίος θα είναι ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης, σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr, αναφέρθηκε καταρχήν στη συμβολή του Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριου Αντωνόπουλου, Ηγούμενου μέχρι πρότινος της Ιεράς Μονής Σαγματά στη Βοιωτία και νυν Μητροπολίτη Αργολίδας, στη διάδοση του ονόματος του Αγίου Λουκά στους Έλληνες Ορθοδόξους.

Πλέον, όπως είπε ο κ. Κρουσταλλάκης, χάρη στο ακούραστο έργο του Μητροπολίτη Νεκταρίου, ο Άγιος Λουκάς Κριμαίας είναι γνωστός στους Έλληνες, οι οποίοι τον επικαλούνται ως ιαματικό και θαυματουργό Άγιο και προσφεύγουν στη Μονή Σαγματά προκειμένου να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανά του που φυλάσσονται εκεί.

Ο κ. Κρουσταλλάκης αναφέρθηκε επίσης στο ταξίδι-οδοιπορικό που πραγματοποίησε το 2006 μαζί με την ομάδα του Κέντρου Νεότητος Θηβών στα μέρη που έζησε ο Άγιος Αρχιεπίσκοπος. Η φήμη του Αγίου, όπως τόνισε, είναι μεγάλη στην ευρύτερη περιοχή της Σιβηρίας και σε πολλές πόλεις υπάρχουν εκκλησίες και μνημεία προς τιμήν του, ενώ σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν εικόνες τους προς ευλογία των ασθενών αλλά και προς στήριξη των ιατρών.

Μεταξύ των πόλεων που επισκέφθηκαν ήταν το Κραζνογιάρκς, περίπου 2.500 χλμ μακριά από τη Σιβηρία, όπου ο Άγιος έζησε εξόριστος την περίοδο 1941-1943. Την περίοδο εκείνη εργάστηκε ως γιατρός στο στρατιωτικό νοσοκομείο, αμειβόμενος μάλιστα με το μισθό της καθαρίστριας. Μεταφέροντας τις μαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής που είχαν την τύχη να γνωρίσουν την σπουδαία αυτή μορφή της Ορθοδοξίας, ο κ. Κρουσταλλάκης επεσήμανε τους διωγμούς που υπέστη ο ιατρός και Αρχιεπίσκοπος εξαιτίας της άρνησής του να βγάλει το «ράσο» και να απεκδυθεί της ιερατικής του ιδιότητας.

Είναι γνωστό, ότι πολλές φορές του πρότειναν πολύ σημαντικές θέσεις σε διάφορα Πανεπιστήμια, με μοναδικό όρο να «αρνηθεί το Χριστό». Ωστόσο, εκείνος ουδέποτε προβληματίστηκε για το τι έπρεπε να επιλέξει. Από νέος είχε βάλει στόχο να υπηρετεί τον Θεό και τον συνάνθρωπό του με οποιοδήποτε κόστος. Παρότι υπήρξε ένας από τους διαπρεπέστερους καθηγητές ανατομικής χειρουργικής και ένας από τους πιο επιφανείς επισκόπους, δεν λοξοδρόμησε από την επιλογή του να διακονεί με κάθε μέσο και με κάθε κόστος τον συνάνθρωπο.

«Ο Άγιος Αρχιεπίσκοπος Λουκάς ο ιατρός έγινε γνωστός στην Ελλάδα το 1999 όταν κυκλοφόρησε η βιογραφία του από τον πατέρα Νεκτάριο Αντωνόπουλο. Από τότε ο πατήρ Νεκτάριος, νυν μητροπολίτης Αργολίδος, πραγματοποίησε μαζί με τα παιδιά του Κέντρου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας μια σειρά ταξιδιών στα μέρη που έζησε ο άγιος Λουκάς. Στο παρόν τρίτομο βιβλίο περιλαμβάνονται οι ταξιδιωτικές εμπειρίες, οι περιγραφές των τόπων μα κυρίως οι μαρτυρίες των ανθρώπων που γνώρισαν τον Άγιο Λουκά», δήλωσε στο newsbomb.gr, η κα Φωτεινή Μπέη, ψυχολόγος-κοινωνιολόγος που επίσης θα συμμετάσχει στην εκδήλωση.

Η κα Μπέη αναφέρθηκε στο σπουδαίο επιστημονικό έργο του Αγίου Λουκά, ο οποίος δημοσίευσε σαράντα επιστημονικά έργα, ενώ επεσήμανε το ενδιαφέρον του για τη γενική αναισθησία, που όπως έλεγε, την εποχή εκείνη «ήταν πολύ πιο επικίνδυνη από την ίδια τη χειρουργική επέμβαση».

«Ο άγιος Λουκάς ήταν πάντοτε πιστός Χριστιανός. Στο χειρουργείο είχε πάντα την εικόνα της Παναγίας μπροστά στην οποία προσευχόταν για λίγα λεπτά πριν από κάθε επέμβαση. Έπειτα, μ' ένα βαμβάκι ποτισμένο στο ιώδιο, έκανε το σημείο του σταυρού στο σώμα του ασθενούς, εκεί που θα γινόταν η τομή και ξεκινούσε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μπέη, μεταφέροντας μαρτυρίες από τα βιβλία του Μητροπολίτη Αργολίδος.

Οι λόγοι των διώξεών του ήταν, συνεχίζει η κα Μπέη, οι γενικοί διωγμοί κατά των Ορθοδόξων και η ιδιαίτερη άρνηση του να υποστηρίξει τη «Ζωντανή Εκκλησία», ένα εκκλησιαστικό πραξικόπημα μέσω του οποίου το σοβιετικό καθεστώς προσπαθούσε να ελέγξει τους πιστούς.

«Το 1947 του απαγορεύθηκε να μιλά στους φοιτητές, σταμάτησαν να τον καλούν στα ιατρικά συμβούλια και τον απέλυσαν από ιατρικό σύμβουλο, επειδή "γνώριζαν ότι δεν είχε καθαρό παρελθόν: φυλακές, εξορίες, κηρύγματα" κι επειδή αρνιόταν να πηγαίνει χωρίς το ράσο και το σταυρό του στην εργασία του και σε αυτές τις εκδηλώσεις», ανέφερε η κα Μπέη, μιλώντας για τους διωγμούς που υπέστη ο Άγιος στη διάρκεια της ζωής του.

Μάλιστα, όπως τόνισε η ίδια, όταν ο Άγιος εκοιμήθη, οι αρχές θέλοντας να υποβιβάσουν το γεγονός, απαγόρευσαν την εκφορά του νεκρού με τα πόδια από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πράγμα που προκάλεσε τη λαϊκή αγανάκτηση. Τελικά οι αρχές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, η εκφορά έγινε στην κεντρική λεωφόρο της Συμφερούπολης και διήρκεσε τρεισήμισι ώρες και την ακολούθησαν πλήθος κόσμου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Α΄ Μέρος
Προσφώνηση του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου

Θα χαιρετήσουν οι:
- Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ. Λάζαρος
- Πρωτοπρ. Γεώργιος Σεφτσένκο, Καθηγητής χειρουργικής, πρ. Υπουργός Ὑγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας
- Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ. Σ. & Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.
Παρουσίαση των νέων βιβλίων του αρχιμ. Νεκταρίου Αντωνοπούλου:
- «Συνοδοιπορία με τον Άγιο Λουκά», Τόμοι Α΄, Β΄, Γ΄
- «Αγάπησα το Μαρτύριο», Λεύκωμα

Θα μιλήσουν οι:
- Γιώργος Παπαγεωργίου, Καθηγητής χειρουργικής
- Μάρω Βαμβουνάκη, Συγγραφέας
- Γρηγόρης Λακιώτης, Διευθυντής χειρουργικής
- Δημήτριος Κρουσταλλάκης, Εκπαιδευτικός
- Φωτεινή Μπέη, Ψυχολόγος-κοινωνιολόγος
Κείμενα από τα βιβλία θα διαβάσει η ηθοποιός Ελένη Ζιώγα.

Διάλειμμα

Β΄ Μέρος
Προβολή της ταινίας «ΛΟΥΚΑΣ». Θα προλογίσει ο παραγωγός της ταινίας Oleg Sytnik.

Διαβάστε επίσης:

Άγιος Λουκάς Κριμαίας: Εκδήλωση αφιερωμένη στον Άγιο ιατρό

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Άγιο Λουκά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών