ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλώματα εμπορίας βρεφών σε Ελλάδα και Βουλγαρία εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ

Κυκλώματα εμπορίας βρεφών σε Ελλάδα και Βουλγαρία εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ

Το θέμα της εμπορίας βρεφών από την Βουλγαρία προς την Ελλάδα ανακοινώθηκε με την ανεύρεση της μικρής Μαρίας, με την ΕΛ.ΑΣ να ανοίγει τρεις φακέλους του πρόσφατου παρελθόντος που αφορούσαν τέτοια κυκλώματα, ελπίζοντας πως θα βρει την άκρη του νήματος.

Οι Αρχές, προσανατολίζουν τις έρευνες στη δράση τριών κυκλωμάτων trafficking από την πόλη Νόβα Ζαγορά της Βουλγαρίας, τα οποία εξαρθρώθηκαν την τριετία 2009- 2011 σε Ελλάδα και Βουλγαρία, αναφέρει η Δημοκρατία.

Τα κυκλώματα αυτά, εντόπιζαν γυναίκες κυρίως Ρομά στη Βουλγαρία, οι οποίες διένυαν τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους και βρίσκονταν σε τραγική οικονομική κατάσταση. Τα κυκλώματα, τις πίεζαν να μεταβούν στην Ελλάδα προκειμένου να γεννήσουν. Μόλις γεννούσαν, τους άρπαζαν βρέφη και τα πουλούσαν σε ζευγάρια Ελλήνων με την ταρίφα να κυμαίνεται από 20.000 έως 25.000 ευρώ.

Εάν οι γυναίκες αρνούνταν, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν βία για να τα αποσπάσουν και προχωρούσαν σε παράνομες υιοθεσίες εκδίδοντας πλαστά έγγραφα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα βρέφη κατέληγαν σε οικογένειες Ρομά, είτε για να τα εξωθήσουν σε επαιτεία, είτε για να κερδίσουν επιδόματα πολυτέκνων.