ΕΛΛΑΔΑ

Φόρος τιμής στον θεραπευτή ψυχών και σωμάτων, Άγιο Λουκά Κριμαίας

Φόρος τιμής στον θεραπευτή ψυχών και σωμάτων, Άγιο Λουκά Κριμαίας

Κοινωνοί των πανανθρώπινων αξιών της Ορθοδοξίας και της αδιάλειπτης φροντίδας για τη θεραπεία του σώματος και της ψυχής έγιναν όλοι όσοι κατέκλυσαν την αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το βράδυ της Τετάρτης, στην εκδήλωση-αφιέρωμα στο βίο του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, Καθηγητής της Τοπογραφικής Ανατομίας και Χειρουργικής.

Η ζωή του Αγίου Λουκά της Κριμαίας, μια συνεχής και ακούραστη εναλλαγή ανάμεσα στο χειρουργικό νυστέρι και το Σταυρό, παρουσιάστηκε μέσα από το σημαντικό έργο του Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκτάριου Αντωνόπουλου, το οποίο αποτυπώθηκε στο νέο του βιβλίο «Συνοδοιπορία με τον Άγιο Λουκά», αλλά και τις ομιλίες των εκλεκτών καλεσμένων της εκδήλωσης. Εκτός από το τρίτομο έργο του Μητροπολίτου Αργολίδος παρουσιάστηκε το λεύκωμα «Αγάπησα το Μαρτύριο», όπως και η ταινία «ΛΟΥΚΑΣ» του Όλεγκ Σίτνικ, αφιερωμένα και τα δύο στον Άγιο Λουκά Κριμαίας.

z-book1

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις «Πορφύρα» με τη στήριξη της πιστής στις αξίες της ανθρωπιάς και της ανιδιοτελούς φροντίδας για τον συνάνθρωπο και τη θεραπεία του σώματος και της ψυχής, μεγαλύτερης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ.

Η πολιτική ηγεσία εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό, τους βουλευτές Ευριπίδη Στυλιανίδη, Κώστα Κατσαφάδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Επίσης παραβρέθηκαν οι πρώην υπουργοί Ευάγγελος Αντώναρος και Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο Αλέξης Κούγιας, όπως και εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ρωσικής Εκκλησίας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ κ. Παύλος Γιαννακόπουλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.

Τον κύκλο των ομιλητών άνοιξε η κ. Μαρία Κοκκίνου εκ μέρους των εκδόσεων «Πορφύρα», η οποία έκανε ειδική μνεία στον πρωτεργάτη της προσπάθειας, τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο.

athinagoras2

Τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου μετέφερε ο εκπρόσωπός του, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη μέριμνα του Μητροπολίτη Νεκταρίου να διαδοθεί το έργο του Αγίου Λουκά Κριμαίας στους Έλληνες.

Εκ μέρους της Μητρόπολης Συμφερουπόλεως και Κριμαίας χαιρετισμό απηύθηνε ο ανιψιός του Μητροπολίτη κ. Λαζάρου, ο οποίος δεν παραβρέθηκε για λόγους υγείας, Δημήτριος Γκασκαλιούκ.

aw-sevtsenko

Στο θαυματουργό έργο του Αγίου Λουκά αναφέρθηκε ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Σεφτσένκο, καθηγητής χειρουργικής και πρώην υπουργός Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος εξέφρασε και τα θερμά του αισθήματα για την Ελλάδα.

omiliag2

Στο βήμα ανέβηκε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε τον επίκαιρο χαρακτήρα της εκδήλωσης: «Η σημειολογία της σημερινής εκδήλωσης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ! Την ώρα που η Ορθοδοξία βάλλεται παγκοσμίως, ο Θεός μας αξιώνει να γνωρίσουμε άγιες Μορφές σαν αυτή του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, γεμίζοντάς μας μέσω του παραδείγματος της ασκητικής και γεμάτης δοκιμασίες ζωής του, με θάρρος και υπομονή για να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες των καιρών και να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της πίστης, ο καθένας μας από το δικό του μετερίζι.

Έτσι και εμείς στη ΒΙΑΝΕΞ, διατηρώντας μια οικογενειακή παράδοση δεκαετιών, με τη σημερινή μας παρουσία, πιστεύουμε ότι βάζουμε ακόμα ένα λιθαράκι σε αυτήν την προσπάθεια, σεμνά, διακριτικά και δίχως τυμπανοκρουσίες, όπως αρμόζει στην περίσταση.

Ειλικρινά, αξίζει τον κόπο να γνωρίσουμε τον μεγάλο αυτόν Άγιο της ορθοδοξίας, το μεγάλο "δάσκαλο" της ιατρικής, το σεμνό και ταπεινό ιατρό που απέδειξε στην πράξη ότι η Ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα και να διδαχθούμε από τον βίο του.

Έναν βίο που αποτύπωσε με επιτυχία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος, και οφείλω να τον συγχαρώ για αυτό, μεταφέροντας όλους εμάς που διαβάσαμε το βιβλίο του, σε μια άλλη εποχή, μια εποχή σκληρών δοκιμασιών για την Ορθοδοξία». Ο κ. Γιαννακόπουλος έκλεισε τον λόγο του με την ευχή «να μη χρειαστεί ποτέ ξανά ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία να αποδείξουν την άρρηκτη και διαχρονική από τα βάθη των αιώνων σχέση τους».

Στη ζωή και τις εμπειρίες του Αγίου Λουκά αναφέρθηκε ο καθηγητής Χειρουργικής Γιώργος Παπαγεωργίου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις γεωγραφικές, εθνολογικές και πολιτιστικές πολυμορφίες, μέσα στις οποίες κλήθηκε να φέρει σε πέρας την ιατρική και θρησκευτική του αποστολή ο Άγιος Λουκάς.

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Συνοδοιπορία με τον Άγιο Λουκά» παρεμβάλλονταν μεταξύ των ομιλιών, αναγνωσμένα από την ηθοποιό και στιχουργό Ελένη Ζιώγα.

t-panel

Από αριστερά: Γ. Παπαγεωργίου, Μ. Βαμβουνάκη, Γ. Λακιώτης, Δ. Κρουσταλλάκης, Φ. Μπέη, Ε. Ζιώγα

Η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη έδωσε τη φιλοσοφική διάσταση της κληρονομιάς του Αγίου Λουκά, το φόβο του θανάτου και την επίγνωση της αιώνιας ζωής, με παράλληλες αναφορές στον μεγάλο Ρώσο λογοτέχνη Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη σοβαρή και διάφανη γραφή του Μητροπολίτου Νεκταρίου, μέσα από το έργο του οποίου «ο Άγιος Λουκάς μπήκε στη ζωή της».

Ο Γρηγόρης Λακιώτης, διευθυντής Χειρουργικής, αναφέρθηκε στο συγκερασμό Ιατρικής και Πίστης, που επετεύχθη εξαιρετικά στο βίο του Αγίου Λουκά και τόνισε τη σπουδαία συμβολή του στη Χειρουργική και Τοπογραφική Ανατομία. Το συγγραφικό έργο του Αγίου Λουκά αποτελεί ακόμα και σήμερα οδηγό, στον οποίο ανατρέχουν οι γιατροί και οι φοιτητές Ιατρικής.

Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Κρουσταλλάκης και η ψυχολόγος-κοινωνιολόγος Φωτεινή Μπέη μετέδωσαν γλαφυρά τις εμπειρίες τους από το προσκυνηματικό ταξίδι στους τόπους που έζησε και υπέφερε ο Άγιος Λουκάς, το οποίο διοργάνωσε μετά από κοπιαστική έρευνα ετών ο Μητροπολίτης Αργολίδος το 2006.

Τελευταίος στο βήμα ανέβηκε ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος, η συνεπής, εντατική και πολύχρονη έρευνα του οποίου συνέβαλε το μέγιστα στη διάδοση του ονόματος του Αγίου Λουκά στους Έλληνες Ορθοδόξους.

b-nektarios2

Ο κ. Νεκτάριος παραχώρησε μέρος της ομιλίας του στις επιγόνους του Αγίου Λουκά Ειρήνη και Τατιάνα, οι οποίες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο τόσο του ιδίου όσο και σε όλους όσοι συνετέλεσαν στη διάδοση του έργου του παππού τους και στην υλοποίηση της αφιερωματικής εκδήλωσης.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία «ΛΟΥΚΑΣ» του Όλεγκ Σίτνικ, η οποία παρακολουθεί τη ζωή του μεγάλου χειρουργού και ιερέα Αγίου Λουκά Βόινο Γιασενέσκι.

Το newsbomb.gr θέλοντας να τιμήσει τον Άγιο ιατρό ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Διαβάστε επίσης:

Άγιος Λουκάς Κριμαίας:Εκδήλωση-αφιέρωμα στον θεραπευτή σωμάτων-ψυχών

Άγιος Λουκάς Κριμαίας: Εκδήλωση αφιερωμένη στον Άγιο ιατρό