ΕΛΛΑΔΑ

Και πάλι στη φυλακή ο πρώην Γ.Γ. Εξοπλισμών Γ. Σμπώκος

Και πάλι στη φυλακή ο πρώην Γ.Γ. Εξοπλισμών Γ. Σμπώκος

Μετά την πρόσφατη καταδίκη του σε κάθειρξη 16 ετών για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» προερχόμενο από τις «χρυσές» μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων,ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, κρίθηκε εκ νέου προφυλακιστέος για άλλη συναφή υπόθεση.

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου απολογήθηκε σήμερα ενώπιον του ειδικού ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή για παθητική δωροδοκία που σχετίζεται με τη σύναψη των ΤorM1,αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γ. Σμπώκος είχε ζητήσει από τον επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση των ΤorM1, Γιώργο Κάμαρη να χρησιμοποιήσει μία εταιρία συμφερόντων του - με το όνομα Glavis International-στην οποία κατέληξαν 12.247.000 ευρώ, Τα χρήματα αυτά σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο αποτελούν προϊόν δωροδοκίας από τον Βλάσιο Καμπούρογλου και τη ρωσική εταιρία ANTEY,η οποία προμήθευσε τους πυραύλους στη χώρα μας.

Ήδη για την υπόθεση των TorM1 έχουν απολογηθεί σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του Μιχάλης οι οποίοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, οι χρηματιστές Γιώργος και Πέτρος Χριστοδουλίδης, κ.α.

Κι ενώ η εν λόγω ανάκριση οδεύει προς ολοκλήρωση οι ανακριτές κ.κ Μαλλής και Σταυρόπουλος ετοιμάζονται να ανοίξουν τη δικογραφία της σύναψης των υποβρυχίων, καλώντας σε απολογία δύο πρόσωπα που φέρονται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος.

Πρόκειται για τους Αλέξανδρο Αβατάγγελο και Γ. Ματαντό, υπευθύνους εταιριών που φέρεται ότι μεσολάβησαν στο μοίρασμα του μαύρου χρήματος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο ανακριτές έχουν συλλέξει στοιχεία και για άλλους μεσάζοντες.

Μάλιστα, οι δύο δικαστικοί λειτουργοί αναμένεται το Νοέμβριο να συναντηθούν στη Χάγη με συναδέλφους τους από την Ελβετία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Αγγλία, προκειμένου να ζητήσουν αλλά και να πιέσουν για το άνοιγμα συγκεκριμένων λογαριασμών που πιθανολογείται ότι σχετίζεται με αποδέκτες μιζών από τις συμβάσεις των υποβρυχίων.