ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώνεται η έρευνα για το ληξιαρχείο στην πρωτεύουσα

Ολοκληρώνεται η έρευνα για το ληξιαρχείο στην πρωτεύουσα

Στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας του Δήμου Αθηναίων στο Ληξιαρχείο της πρωτεύουσας, εντείνουν τις υπόνοιες για ενδεχόμενη ύπαρξη κυκλώματος σε ό,τι αφορά τις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων.


Όπως είπε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η έρευνα θα ολοκληρωθεί σύντομα και είτε θα αποδοθούν ευθύνες εφόσον προκύψουν, είτε οι υπάλληλοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Ο κ. Καμίνης επανέλαβε τη σύστασή του να αλλάξει ο νόμος για τις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων, με επαναφορά της προϋπόθεσης για δικαστική απόφαση στις περιπτώσεις ετεροχρονισμένων γεννήσεων και τόνισε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω απραξίας των προηγούμενων κυβερνήσεων όσον αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Ληξιαρχείου.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε ότι από έρευνα της παράταξης διαπιστώθηκε ότι τέτοιες εγγραφές δεν υπήρχαν καν πριν από το 2011. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν εγγραφές παιδιών, με τόπο γέννησης σε δρόμους εκτός των ορίων του δήμου Αθηναίων, όπως και εγγραφές παιδιών από την ίδια μητέρα, με διαφορά στην ημερομηνία γέννησης του ενός παιδιού από το άλλο έξι μηνών.

Εκ μέρους των εργαζομένων, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου Αθηναίων Βασίλης Πολυμερόπουλος χαρακτήρισε λάθος την σπουδή του δημάρχου να απομακρύνει τους τέσσερις υπαλλήλους από τη θέση τους. Πρόσθεσε δε ότι πριν από 12 χρόνια, ομάδα υπαλλήλων είχε αναλάβει την πρωτοβουλία και πρότεινε στην τότε ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ν' αλλάξει το νόμο, αλλά δεν εισακούσθηκε.