ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλυπτήρια προτομής Κυπρίου που έπεσε πολεμώντας στο Μπιζάνι

Αποκαλυπτήρια προτομής Κυπρίου που έπεσε πολεμώντας στο Μπιζάνι

Με μία λιτή εκδήλωση μνήμης και τιμής, στο παραλίμνιο Πάρκο Κατσάρη, ο Δήμος Ιωαννιτών, πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια προτομής, του 20χρονου Κύπριου φοιτητή ,εθελοντή αγωνιστή, Μιχαήλ Στιβαρού, ο οποίος έχασε την ζωή του πολεμώντας για την απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Τούρκους, τον Δεκέμβριο του 1912 στο Μπιζάνι.

Η προτομή, τοποθετήθηκε δίπλα σε εκείνη του επίσης Κύπριου αγωνιστή Χριστόδουλου Σώζου, Δημάρχου Λεμεσού, ο οποίος επίσης έπεσε πολεμώντας στο Μπιζάνι. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι απόγονοι του Κύπριου Μπιζανομάχου. Ο κ. Βύρων Στιβαρός, με συγκίνηση χαιρέτησε την εκδήλωση και μίλησε για τον αγωνιστή. Ο Μιχαήλ Στιβαρός, είχε γεννηθεί το 1892 στο χωριό Πεδουλά κοντά στην Λευκωσία. Όταν τελείωσε το Γυμνάσιο πήγε στην Αθήνα και γράφτηκε στη Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών το 1911.

Τον επόμενο χρόνο άρχισε ο 1ος Βαλκανικός Πόλεμος και τότε μαζί με άλλους 2000 Κύπριους ο Μιχαήλ, έσπευσαν να καταταχτούν στον Ελληνικό Στρατό και να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ο Μιχάλης Στιβαρός πολέμησε στις μάχες Πεστών, Αετοράχης και Μπιζανίου όπου σκοτώθηκε.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Αθανασίου Κτωρίδη , απογόνου του Κύπριου ήρωα, συνέβαλε ουσιαστικά και συνεργάστηκε με τον Δήμο Ιωαννιτών, για την δημιουργία της προτομής του Κύπριου αγωνιστή.Κατά την τελετή χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Φίλιππης Φίλιος, και οι κύπριοι φοιτητές στα Ιωάννινα. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.