ΕΛΛΑΔΑ

Πάρτι προκλητικών μισθών στο Δημόσιο

Πάρτι προκλητικών μισθών στο Δημόσιο

Υπηρεσίες του Δημοσίου συνεχίζουν σε καιρό ακραίας λιτότητας να δίνουν υψηλότατους μισθούς που ξεπερνούν ακόμα και τα 3.000 ευρώ.

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Στην Ελλάδα της κρίσης και των Μνημονίων, ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να εισπράττουν παχυλούς μισθούς και μάλιστα με την ανοχή των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Ενώ οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν υποστεί τα τελευταία τέσσερα μνημονιακά χρόνια τεράστιες μειώσεις και έχουν καταργηθεί ακόμη και τα βασικά επιδόματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι αποδοχές σε κάποια υπουργεία και υπηρεσίες παραμένουν προκλητικά υψηλές.

Φαίνεται πως οι καταγγελίες για τα «προκλητικά προνόμια» εργαζόμενων όσο και οι αναξιοκρατικές και ρουσφετολογικές προαγωγές δεν φαίνεται να προβληματίζουν ορισμένες υπηρεσίες του Δημοσίου που συνεχίζουν σε καιρό ακραίας λιτότητας να δίνουν υψηλότατους μισθούς.

Το υπουργείο οικονομικών έχει δώσει εντολή να πραγματοποιηθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία αλλά και σε όλους τους εποπτευόμενους από το δημόσιο φορείς προκειμένου να καταγραφούν όλες τις υπηρεσίες που ακόμη και σήμερα αρνούνται να εφαρμόσουν το ενιαίο μισθολόγιο.

Μισθοί δύο ταχυτήτων…

Επείγοντα έλεγχο με στόχο τον εντοπισμό των στρεβλώσεων και τις άμεσες περικοπές έχει ξεκινήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με στοιχεία υπάλληλοι ΔΕΚΟ και υπηρεσιών του Δημοσίου εισπράττουν ως και 45% μεγαλύτερο μισθό. Ενώ ο μέσος μισθός στο Δημόσιο έχει πέσει κατακόρυφα, ενώ υπάρχει πλαφόν αποδοχών στα 1.900 ευρώ, υπάρχουν υπάλληλοι με αμοιβές στα 3.200 ευρώ το μήνα.

Οι μισθολογικές διαφορές που προκύπτουν είναι από 333 ως και 1.320 ευρώ το μήνα και σύμφωνα με καθημερινή εφημερίδα οι διοικήσεις των οργανισμών που δεν εφάρμοσαν το ενιαίο μισθολόγιο όχι απλά θα αποπεμφθούν, αλλά θα υπάρξουν και ποινικές διώξεις.

Εντολή Σταϊκουρα για ελέγχους

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, οι έλεγχοι του γενικού λογιστηρίου θα ξεκινήσουν από τους περίπου 150 φορείς του δημοσίου για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος σε μισθούς και επιδόματα που δεν θα έπρεπε να καταβάλλονται.

Στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Σταικούρας προς όλους τους υπουργούς επισημαίνει:

•Τα υπουργεία έχουν ξεφύγει από τα ανώτατα όρια δαπανών που προβλέπονται

•Τα υπουργεία παραπλανούν το ΥΠΟΙΚ δηλώνοντας επιχορηγήσεις προς τους φορείς που εποπτεύουν οι οποίες είναι χαμηλότερες από τις επιχορηγήσεις που δηλώνουν οι ίδιοι οι φορείς.

•Οι λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων έχουν υπερβεί τα ανώτατα όρια

•Πολλοί από τους εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων δεν εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο

•Εγκρίνεται από την αρχή κάθε έτους το ανώτατο όριο των επιτρεπόμενων υπερωριών (20 ώρες τον μήνα) και για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους, ενώ ο νόμος ορίζει σαφώς ότι θα πρέπει να καταβάλλονται κατ' εξαίρεση και μόνο για αυτούς που τις δικαιούνται.

Ταυτόχρονα ο κ. Σταικούρας διατάσσει άμεσους ελέγχους εντός των προσεχών 10 ημερών στους πρώτους 14 φορείς του δημοσίου για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις μισθολογικής σπατάλης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει δώσει εντολή για ελέγχους αρχής γενομένης από 150 φορείς του Δημοσίου για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος σε μισθούς και επιδόματα.

Ανάμεσα σε αυτούς τους φορείς είναι:

•Η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, ο ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το υπουργείο Υποδομών,

•Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού από το υπουργείο Ανάπτυξης

•Το ΚΑΠΕ, το Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από το ΥΠΕΚΑ

•Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» από το υπουργείο Παιδείας

•Ο ΕΟΦ από το υπουργείο Υγείας και

•Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το κράτος υπολογίζει ότι από τις μειώσεις που θα επιβληθούν θα υπάρξει μια εξοικονόμηση της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενδεικτικά των μισθολογικών διαφορών είναι παραδείγματα όπως οι αμοιβές υπαλλήλων του ΚΑΠΕ που έχουν μισθό 2.540 ενώ υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα στο ΥΠΕΚΑ λαμβάνουν μισθό 2.033 ευρώ.

Ανάλογη είναι η διαφορά και μεταξύ υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης με μέσω μισθό στα 2.672 και των υπαλλήλων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με αποδοχές 2.857 ευρώ και μέσο μισθό στα 3.326 ευρώ.

Πως προέκυψαν αυτές οι διαφορές;

•Οι στρεβλώσεις ξεκίνησαν όταν οι ΔΕΚΟ εξαιρέθηκαν από την πρώτη φάση εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

•Λόγω των τεράστιων διαφορών πέρασε δεύτερη διάταξη που προέβλεπε ότι θα υπάρχει πλαφόν στα 1.900 ευρώ μεικτά στο μέσο μισθό.

•Φαίνεται όμως ότι οι διοικήσεις έκαναν τα στραβά μάτια με αποτέλεσμα χρόνια μετά να υπάρχουν τεράστιες διαφορές που τώρα θα οδηγήσουν και σε ανάλογες περικοπές.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί είναι οι «χρυσοί» μισθοί σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ

Ένα μισθολόγιο για όλους στο Δημόσιο

Οι νέοι μισθοί σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ