ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη των περιστατικών αστυνομικής βίας το 2012

Έκρηξη των περιστατικών αστυνομικής βίας το 2012

Κυρίως ρατσιστικό το κίνητρο της ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς

Πρωτοφανής «έκρηξη» των περιστατικών αστυνομικής βίας καταγράφηκε το 2012 (56 % αύξηση των περιστατικών, από 4% που ήταν το ποσοστό το 2011) , αλλά και μέχρι τον Οκτώβριο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων.

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. ερεύνησαν 142 υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται τουλάχιστον 115 αστυνομικοί. «Πρωταθλήτρια» περιοχή στα περιστατικά αστυνομικής βίας είναι η Αττική με ποσοστό 83 % και 124 υποθέσεις, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν καταγραφεί 25 περιστατικά.

Στην Αθήνα τα περισσότερα περιστατικά βίας

Οι περιοχές της Αττικής που καταγράφηκαν τα περισσότερα ακραία περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς αστυνομικών με κίνητρο κυρίως ρατσιστικό είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, η Ομόνοια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, η Ακρόπολη, τα Καμίνια, η Νίκαια και το Κερατσίνι, ενώ από την περιφέρεια, η Αχαία, ο Έβρος και η Κόρινθος. Περιοχές, δηλαδή, που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση και την εγκληματικότητα.

ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣ: Τα περισσότερα κρούσματα αστυνομικής βίας

Όσον αφορά τις υπηρεσίες που διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη εμπλοκή αστυνομικών σε περιστατικά υπερβολικής χρήσης βίας, είναι οι ομάδες ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ, τοπικά τμήματα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας και τα ΜΑΤ.

Συγκεκριμένα ραγδαία αύξηση των περιστατικών αστυνομικής βίας παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες: Διεύθυνση αστυνομίας Αθηνών, Άμεση δράση, διεύθυνση αλλοδαπών Αττικής, διεύθυνση αστυνομίας Πειραιά και διεύθυνση αστυνομίας δυτικής Αττικής.

Στο πόρισμα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ακόμη ότι υπήρξε ανοχή και ανεπαρκής έλεγχος από επικεφαλής υπηρεσιών σε περιστατικά ρατσιστικής βίας με δράστες αστυνομικούς.

Και βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι οι υποθέσεις αστυνομικής βίας με θύματα αλλοδαπούς, είναι πολύ περισσότερες απ αυτές που φθάνουν τελικά στη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων, αφού από φόβο, οι λαθρομετανάστες συνήθως αποφεύγουν να κάνουν επίσημη καταγγελία.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο: Αστυνομικοί ξυλοκοπούν χωρίς λόγο 44χρονη γυναίκα

Βίντεο: Απίστευτη αστυνομική βία σε 18χρονη βραζιλιάνα φίλαθλο!

Kαταγγελίες για αστυνομική βία σε διαδηλώσεις κατά των gay γάμων

Βίντεο-σοκ: Αστυνομικοί σκότωσαν φοιτητή με πιστόλι taser!