ΕΛΛΑΔΑ

Πλήθος κόσμου παραμένει έξω από το Ραδιομέγαρο

Πλήθος κόσμου παραμένει έξω από το Ραδιομέγαρο

Ολονύχτια διαμαρτυρία από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ οι οποίοι δηλώνουν ανυποχώρητοι και οποίοι έξω από το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή, καλώντας τους πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους, μετά την επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Μία ημέρα μετά την αστυνομική επιχείρηση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, τα ΜΑΤ παραμένουν έξω από το κτήριο της λεωφόρου Μεσογείων.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, διμοιρίες των ΥΜΕΤ είναι παρατεταγμένες μπροστά από την κεντρική είσοδο και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μπει στο κτίριο.

Στη λεωφόρο Μεσογείων βρέθηκαν εκατοντάδες πολίτες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της αστυνομικής επέμβασης.

fb18f07426617bd95e1870f5be22dae8 XL

Η κεντρική πύλη του κτιρίου παρέμεινε κλειστή, φρουρούμενη από δυνάμεις της Αστυνομίας, ενώ για ολόκληρη την ημέρα χθες οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ παρείχαν εικόνα για όλα όσα συμβαίνουν στην Αγία Παρασκευή. Μάλιστα, στις εννιά το βράδυ μεταδόθηκε δελτίο ειδήσεων, το οποίο «στήθηκε» έξω από το Ραδιομέγαρο.

Από την πλευρά του, ο ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, Παντελής Καψής, τόνισε ότι «έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα η επέμβαση, να είχε παρέμβει ο εισαγγελέας» και πρόσθεσε: «Η επέμβαση έγινε με τις ελάχιστες αναταράξεις που μπορούσαν να υπάρξουν. Όλοι νομίζω συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε μια νέα δημόσια τηλεόραση πάνω σε υγιείς βάσεις. Η πρόσκληση είναι πάντα ανοιχτή για τη νέα ραδιοτηλεόραση».

Έξω από το Ραδιομέγαρο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τα προεδρεία της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, ενώ ζήτησαν να είναι παρόντα στην καταμέτρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού της ΕΡΤ, αίτημα το οποίο ωστόσο δεν έγινε δεκτό.

0b72feb0714b75c6528e8f90ce3c582a XL

Στα «άκρα» η πολιτική κόντρα

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις μετά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής, με αποκορύφωμα την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι η επέμβαση έγινε «για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας», ενώ υπενθύμισε ότι το Ραδιομέγαρο «βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη, με αποτέλεσμα την καθημερινή επιπλέον ζημιά του δημοσίου».

6fddf2830a9a16d83a45e557c0c2ca81 XL

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την εκκένωση του Ραδιομεγάρου

Συνεχή ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση στην Αγία Παρασκευή παρέχουν από χθες τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ανταποκριτής του BBC ανέφερε σε ρεπορτάζ του από την Αθήνα ότι ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ανάκτηση του Ραδιομεγάρου από τις κρατικές αρχές ήταν επιβεβλημένη, ωστόσο αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην λεωφόρο Μεσογείων. «Οπότε η ερώτηση είναι: Έχουν οι Έλληνες το "στομάχι" για μία ακόμη μάχη;».

Από την πλευρά του, ανταποκριτής του δικτύου AlJazeera ανέφερε ότι οι απόψεις σχετικά με την ΕΡΤ στην Ελλάδα είναι «μοιρασμένες», καθώς από τη μία πλευρά υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτή η κίνηση της εκκένωσης του Ραδιομεγάρου με τα ΜΑΤ δεν είναι δημοκρατική, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι εδώ και χρόνια υπάρχει έντονη σπατάλη στον δημόσιο τομέα της χώρας.

Το χρονικό της επέμβασης των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα, παρουσία εισαγγελέα, καθώς είχε υποβληθεί αίτημα από τη ΓΑΔΑ για την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού κατά τη διάρκεια της εισόδου των ΜΑΤ στο κτίριο, προκειμένου να απευθυνθούν συστάσεις στους εργαζομένους, ώστε να αποχωρήσουν, χωρίς να σχηματιστούν δικογραφίες και χωρίς να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Ο εισαγγελέας είχε ρόλο διαπραγματευτή στην αστυνομική επιχείρηση.

eee0e90a1ef5610266595a9b6ba1ca50 XL

Ο εισαγγελέας πραγματοποίησε, παρουσία κάμερας, καταμέτρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού της ΕΡΤ και, όπως είπε, δεν υπάρχουν ζημιές. Εξω από το κτίριο βρίσκονταν από νωρίς τα προεδρεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, καθώς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησαν να τους επιτραπεί να μπουν στην καταμέτρηση, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Η επιχείρηση ξεκίνησε με τη συμμετοχή ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν και περιορισμένη χρήση χημικών, στο προαύλιο του Ραδιομέγαρου, για να απομακρύνουν τον κόσμο.

Τα ξημερώματα έγιναν και τέσσερις προσαγωγές (μεταξύ των προσαχθέντων ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ραδιόφωνο).

Λίγο πριν τις 8 το πρωί οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δείτε τη στιγμή της εισόδου των αστυνομικών δυνάμεων στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στη Μεσογείων, όπως την κατέγραψε η κάμερα του κτιρίου και αναμετέδιδε μέσω της ιστοσελίδας τους οι εργαζόμενοι.

Διαβάστε επίσης:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο για την ΕΡΤ

ΕΡΤ: Αστυνομική επέμβαση παρουσία εισαγγελέα στο Ραδιομέγαρο

ΕΡΤ: Ελεύθεροι οι 4 προσαχθέντες

Βίντεο: Τα τελευταία λεπτά της ΕΡΑ μετά την επέμβαση των ΜΑΤ

ΕΡΤ: Πέρασαν το μπλόκο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Βίντεο: Η είσοδος των ΜΑΤ στην ΕΡΤ

Λαφαζάνης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανανοίξει την ΕΡΤ (vid)

Κωνσταντοπούλου: Ενέργεια εκτροπής από την κυβέρνηση

Κεδίκογλου για ΕΡΤ: Έγινε αποκατάσταση της νομιμότητας

Στρατούλης: Πραξικοπηματική ενέργεια η επέμβαση στην ΕΡΤ (vid)