ΕΛΛΑΔΑ

Από το τηγάνι της μαμάς, στο καλοριφέρ του σχολείου

Από το τηγάνι της μαμάς, στο καλοριφέρ του σχολείου

Χάρη σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα NEWSBOMB, εξασφαλίστηκε η πρώτη ύλη θέρμανσης για σχολεία από τα άχρηστα οικιακά τηγανόλαδα!

Πού καταντήσαμε λόγω και της φτωχοποίησης της ζωής μας! Να ζεσταίνονται μαθητές σε σχολεία αρκετών περιοχών από τα υπολείμματα της κουζίνας μας και συγκεκριμένα από τα τηγανόλαδα της μαμάς που μέχρι τώρα πετάγαμε!

Ευτυχώς, ωστόσο, διότι από την άλλη πλευρά με την ανακύκλωση που γίνεται σε όλα αυτά τα υπολείμματα αντί να καταλήγουν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον ρυπαίνοντάς το, τώρα ρέουν επεξεργασμένα στον καυστήρα του καλοριφέρ και καίγονται αντί για συμβατικό πετρέλαιο!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της NEWSBOMB, πρόκειται για βιοκαύσιμο (βιοντίζελ) που είναι φιλικό προς το περιβάλλον εξαιτίας των πολύ χαμηλών ρύπων που παράγονται κατά την καύση του.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 3 χρόνια όταν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη, άκουσαν από τους δασκάλους τους ως... παραμύθι ότι το άχρηστο «καμμένο» υπόλειμμα τηγανόλαδου που είχαν για πέταμα οι μανάδες τους μετά το τηγάνισμα... πατατών, κεφτέδων, ψαριών κλπ, αν το μετέφεραν στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για επεξεργασία, θα θερμαινόταν το σχολείο τους!

Έτσι τα μπιτόνια που συγκέντρωσαν οι γονείς τους πήραν τον δρόμο για το εργαστήριο του ΤΕΙ, στο πλαίσιο ευρύτερου, πρωτοποριακού, προγράμματος του τοπικού Δήμου!

Έκτοτε έγιναν πολλά βήματα και άλλα σχολεία και γυμνάσια, μπήκαν στο πρόγραμμα του ΤΕΙ Κοζάνης.

Τις προάλλες, το 14ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης παρέλαβε, παρουσία του Δημάρχου κ. Σίμου Δανιηλίδη, νέα ποσότητα 450 λίτρων βιοκαυσίμου που έχει παραχθεί από την ενεργειακή αξιοποίηση τηγανόλαδων που συγκέντρωσαν οι γονείς των 30 νηπίων που φιλοξενούνται εκεί.

Δώδεκα Δήμοι στο πρόγραμμα

Σήμερα χιλιάδες νοικοκυριά στη δυτική Θεσσαλονίκη - και όχι μόνο- συλλέγουν χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια, τα οποία μεταφέρουν στους δήμους τους, προκειμένου να σταλούν για ανακύκλωση στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του ΤΕΙ Κοζάνης.

Το βιοκαύσιμο που παράγεται μετά την ανακύκλωση χρησιμοποιείται για τη θέρμανση σχολικών κτιρίων που καταναλώνουν πετρέλαιο και δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Στο πρόγραμμα έχουν ήδη ενταχθεί οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Κοζάνης, Βοΐου, Ευόσμου-Κορδελιού, Καστοριάς, Εορδαίας, Πέλλας και Σκύδρας, ενώ ετοιμάζονται τέσσερις ακόμη.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιων και παραγωγής βιοκαυσίμου στο ΤΕΙ Κοζάνης ξεκίνησε το 2004, όταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της NEWSBOMB, το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών υπέβαλε πρόταση για τη δημιουργία του Εργαστηρίου Θερμοδυναμικής στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Η πρόταση εγκρίθηκε και το 2008 το εργαστήριο στήθηκε. Αργότερα ξεκίνησαν οι πρώτες συνεργασίες με δήμους και η παραγωγή βιοκαυσίμου αυξήθηκε κατακόρυφα, χάρη στη σημαντική ευαισθητοποίηση των πολιτών .

Συγκεκριμένα, την περίοδο 2012-2013 παρήχθησαν δέκα τόνοι βιοκαύσιμα, που αποδόθηκαν στους δήμους για τη θέρμανση των σχολικών τους μονάδων, με τη μερίδα του λέοντος στην όλη προσπάθεια να κατέχουν οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών και Βοΐου Κοζάνης.

Θεαματική άνοδος των δεικτών

Πιο αναλυτικά, από τον Αύγουστο του 2010, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα της ανακύκλωσης των τηγανόλαδων στον πρώην δήμο Συκεών, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013, έχουν συλλεχθεί 5.975 λίτρα μαγειρικών ελαίων από συνολικά 1.620 νοικοκυριά. Τα ...άλματα ήταν εντυπωσιακά:

Συγκεκριμένα, το 2012 έκλεισε με αύξηση 81,70% στον αριθμό των νέων νοικοκυριών που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, τα οποία από τα 399 που ήταν (τα νέα νοικοκυριά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα) το 2011, έφτασαν στα 725 το 2012 (326 περισσότερα).

Απρόβλεπτα εντυπωσιακή, όμως, καταγράφηκε και η άνοδος της ποσότητας τηγανόλαδων που συλλέχτηκε, σημειώνοντας αύξηση 200,76% (1.985 λίτρα το 2012, έναντι 660 του 2011), ενώ το 2013 «τρέχει» με ρυθμούς αύξησης 65,50%, επιδόσεις που έχουν καταστήσει τον δήμο Νεάπολης-Συκεών σημείο πανελλήνιας αναφοράς. Άλλα 1.000 νοικοκυριά του δήμου Ευόσμου-Κορδελιού έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανόλαδου - μάλιστα παρέδιδαν ποσότητες ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όλα τα βιοκαύσιμα προορίζονται για θέρμανση των σχολείων.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB

NEWS

Διαβάστε επίσης:

ΝΤΡΟΠΗ: Οι «Γκρίζοι Λύκοι» κάνουν Τζαμί την Αγία Σοφία

Μπουλντόζες ρίχνουν Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο!