ΕΛΛΑΔΑ

Αρχιμανδρίτης κατηγορείται ότι χάιδευε τις πιστές εν ώρα εξομολόγησης

Αρχιμανδρίτης κατηγορείται ότι χάιδευε τις πιστές εν ώρα εξομολόγησης

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Αλεξανδρούπολης από τις πρωτοφανείς κατηγορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για εξόχως πρόστυχη συμπεριφορά ενός νεαρού αρχιμανδρίτη, ο οποίος μάλιστα καταδικάστηκε και από το Επισκοπικό αλλά και από το Α΄βάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο για σεξουαλική παρενόχληση κοριτσιών.

Σύμφωνα με καταγγελίες νεαρών κοριτσιών, εκμεταλλευόταν τις πιστές που πήγαιναν στην εκκλησία για να εξομολογηθούν ώστε να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορέξεις.

Σύμφωνα, πάντα με το κατηγορητήριο, ο ασυγκράτητος αρχιμανδρίτης παρενοχλούσε τις πιστές της ενορίας και επιζητούσε ερωτικές στιγμές μαζί τους μέσα στην εκκλησία! Τις φιλούσε, τις χάιδευε και τους έλεγε πρόστυχες κουβέντες που δεν ταιριάζουν στο σχήμα ενός εκπροσώπου της εκκλησίας.

Η απόφαση που έλαβε το Α' βάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο ήταν καταπέλτης εναντίον του ιερέα: «Ένοχος για όλες τις κατηγορίες», ενώ οι ποινές που του επιβλήθηκαν ήταν εξίσου αυστηρές:

1. «7,5 χρόνια αργία από πάσης ιεροπραξίας»

2. «Έκπτωση από το οφφίκιο του αρχιμανδρίτου» και

3. «Στέρηση της πνευματικής πατρότητος».

Πρακτικά οι αποφάσεις σημαίνουν ότι στερείται την ιεροσύνη του για 7,5 χρόνια, δεν έχει δικαίωμα να φορέσει πετραχήλι, να ιερουργήσει ή να εξομολογήσει και χάνει κάθε εκκλησιαστικό οφφίκιο.

Το χρονικό που συντάραξε τη Μητρόπολη

Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2013 όταν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος έγινε αποδέκτης καταγγελιών νεαρών κοριτσιών και των γονέων τους ότι ο συγκεκριμένος ιερέας, ο οποίος τελούσε το μυστήριο της εξομολόγησης, προέβαινε κατά συρροή σε άσεμνες πράξεις χαϊδεύοντας τα κορίτσια και τα φιλούσε ακόμα και μέσα στην εκκλησία με σκοπό να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές και διαθέσεις.

Με την όλη του συμπεριφορά σκανδάλιζε τους πιστούς και μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της Μητρόπολης παραβίασε τον όρκο του «περί παρθενίας».

anthimos

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος

Στο άκουσμα των καταγγελιών ο Μητροπολίτης «πάγωσε». Αμέσως κάλεσε το νεαρό ιερέα που ήταν και εξομολογητής της Μητρόπολης σε απολογία, ενώ όπως ισχυρίζεται η πλευρά του σεβασμιότατου ο εν λόγω κληρικός παραδέχτηκε την ενοχή του στον κ. Άνθιμο, αρνήθηκε όμως την πρότασή του τελευταίου για ειρηνική μετάβασή του στο Άγιο Όρος, προκειμένου «να γαληνεύσουν οι συνειδήσεις και να διασωθεί το κλονισθέν κύρος του». Μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά ο Μητροπολίτης συγκάλεσε το Επισκοπικό Δικαστήριο, βάσει του Ν. 5383/1932 «περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας», και ορίστηκε ιερέας-ανακριτής που εξέτασε 11 μάρτυρες κατηγορίας και 13 μάρτυρες υπερασπίσεως.

Ο κατηγορούμενος μετέβη στις 26 Απριλίου του 2013 στο Επισκοπικό Δικαστήριο, συνοδευόμενος από συνήγορο υπερασπίσεως του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρουπόλεως και μετά την προβλεπόμενη διαδικασία κρίθηκε ένοχος για όλα τα παραπτώματα. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης παρέπεμψε τη δικογραφία στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

«Διασύρουν το όνομά μου»

Η υπόθεση που έχει συγκλονίσει την Αλεξανδρούπολη, είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις όχι μόνο εξαιτίας των καταγγελιών αλλά και λόγω της θέσης που είχε κρατήσει ο αρχιμανδρίτη, ο οποίος δεν παραδέχθηκε τις κατηγορίες.

Μέσω του συνηγόρου του είχε κατηγορήσει μάλιστα τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κάνοντας λόγο για προσπάθεια κατασυκοφάντησης και διασυρμού του ονόματός του. Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο συνήγορός του «ο αρχιμανδρίτης δεν παραδέχθηκε καμία ενοχή, ουδέποτε και για κανένα αδίκημα..., το Δικαστήριο δεν τον καθαίρεσε αλλά του επέβαλε την ποινή της αργίας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν παύει, μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτής να ιερουργεί κανονικά... Ασκήθηκε ήδη έφεση κατά της αποφάσεως και η υπόθεση θα εκδικασθεί από το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό».

Το βαρύ κατηγορητήριο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, το κατηγορητήριο, με βάση το οποίο καταδικάστηκε ο κληρικός ήταν:

1. «Εναγκαλισμοί, θωπείες και ασπασμοί θηλέων κατά συρροήν επί σκοπώ γενετησίου ικανοποιήσεώς του».
2. «Κατάχρηση της πνευματικής του πατρότητος κατά συρροήν σε υπεξούσιά του πνευματικώς θήλεα πρόσωπα επί σκοπώ γενετησίου ικανοποιήσεώς του».
3. «Παράβαση κατά συρροήν της δοθείσης υπ' αυτού μοναχικής ομολογίας περί παρθενίας», και
4. «Δεινότατος σκανδαλισμός της συνειδήσεως των πιστών».

katigorw

Το προφίλ του Αρχιμανδρίτη

Όπως λένε οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν, ο κατηγορούμενος νεαρός αρχιμανδρίτης είναι ιδιαίτερα κοινωνικός και επικοινωνιακός, αγαπάει τις νέες τεχνολογίες και είναι λάτρης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ασχολείται ιδιαιτέρως με τους υπολογιστές και λόγω της ιδιότητας του εξομολόγου έχει έρθει πολύ κοντά με αρκετές οικογένειες στην Αλεξανδρούπολη με τις οποίες διατηρεί φιλικές σχέσεις. Ταυτόχρονα συμβουλεύει πολλούς νέους της περιοχής αφού τον έχουν επιλέξει για «πνευματικό» τους.

Διαθέτει μάλιστα προφίλ στο facebook και ήδη αριθμεί πάνω από 2.000 φίλους που καθημερινά του στέλνουν τις ευχές τους. Με αρκετούς από τους ενορίτες και εξομολογούμενους διατηρούσε φιλικές σχέσεις, ενώ ακόμα και τώρα που βρίσκεται σε αργία συναντιέται σε εβδομαδιαία βάση με τους πιστούς και πηγαίνουν βόλτες στη φύση και εκδρομές όπου συνεχίζει το κήρυγμά του.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΚ: Iερέας «ψάρευε» κορίτσια στο διαδίκτυο

ΣΟΚ στη Ρόδο: Ιερέας κακοποιούσε την ανήλικη κόρη του

Αρχιμανδρίτης χάιδευε πιστές στην εξομολόγηση

Σοκ: Ξύρισαν τον «ζωηρό» Αρχιμανδρίτη