ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη πρώην πολιτικών κρατουμένων στο Γεντί Κουλέ

Επίσκεψη πρώην πολιτικών κρατουμένων στο Γεντί Κουλέ

Επίσκεψη στις πρώην φυλακές Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ) πραγματοποίησαν πρώην πολιτικοί κρατούμενοι αντιδικτατορικοί αγωνιστές, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ξεναγήθηκαν στους χώρους, όπου είχαν φυλακισθεί εκείνη την περίοδο.


Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) της περιόδου, ενώ μέλη του υπέδειξαν σε νεώτερους επισκέπτες τα κελιά της απομόνωσης και των βαρυποινιτών, τα επισκεπτήρια, τους θαλάμους κράτησης, το αναρρωτήριο και άλλους χώρους, στους οποίους φυλακίσθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ως πολιτικοί κρατούμενοι, δίπλα σε πτέρυγες ποινικών. Ακολούθως, επισκέφθηκαν και το χώρο εκτελέσεων κρατουμένων, σε προηγούμενες περιόδους, που βρίσκεται έξω από το κτίριο.


Το κάστρο του Γεντί Κουλέ λειτουργούσε ως φυλακή, με την προσθήκη των πτερύγων και των κελιών στο βυζαντινό τείχος, ήδη από τα τέλη του 19ου αι. επί οθωμανικής κυριαρχίας και εξακολούθησε να αποτελεί τόπο εγκλεισμού και μαρτυρίου και μετά την απελευθέρωση, κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα.
Το 1989 οι φυλακές μεταφέρθηκαν και το Γεντί Κουλέ αναστηλώθηκε και συντηρείται, ως χώρος ιστορίας και μνήμης.