ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζει η δίκη του Τ. Μαντέλη

Αρχίζει η δίκη του Τ. Μαντέλη

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να καθίσει σήμερα ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλη για την υπόθεση χρηματικού ποσού, που φέρεται να έλαβε από τη μητρική εταιρεία Siemens.


Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 11 Νοεμβρίου, ωστόσο διεκόπη λόγω απεργιακής κινητοποίησης δικαστών και εισαγγελέων.

Μαζί με τον κ. Μαντέλη στο εδώλιο κάθονται ο επιχειρηματίας Γιώργος Τσουγκράνης, η εφοριακή υπάλληλος Αντωνία Μάρκου, το πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens Ηλίας Γεωργίου και ο συνεργάτης του Αριστείδης Μαντάς.

Στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι το ποσό των 450 χιλιάδων γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens ήταν προεκλογική χορηγία και όχι μίζα για την υπογραφή της σύμβασης 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ το 1997.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δύο δόσεις σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται- ο συγκατηγορούμενός του Γιώργος Τσουγκράνης, χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενός της Ηλίας Γεωργίου.

Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Με το βούλευμα του εφετείου απαλλάχθηκε από την κατηγορία για την υπόθεση ο Δημήτριος Νέγρης και έπαψε οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.