ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γιώργος Θωμάς υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Χαλανδρίου

Ο Γιώργος Θωμάς υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Χαλανδρίου

Την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για το δήμο Χαλανδρίου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ανακοίνωσε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, ο Γιώργος Θωμάς, συνεργάτης επί πολλά χρόνια της Μελίνας Μερκούρη στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Την υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Θωμά, προλόγισε ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», αλλά και ιδρυτικό μέλος της κίνησης των «58» για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς.

Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, πρωτόγνωρο για τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Θωμάς ξεκαθάρισε, από την πρώτη του παρουσίαση, ότι θα είναι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος τονίζοντας:

«...Όλοι εμείς σήμερα, με διαφορετικές διαδρομές και πολιτικές αναφορές ο καθένας, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, δημιουργήσαμε την νέα δημοτική κίνηση «ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΠΌΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ», μια Δημοτική Κίνηση πραγματικά ανεξάρτητη και μακριά από κομματικά και οικονομικά συμφέροντα...»

Αναφέρθηκε στον θεσμό της Τ.Α. λέγοντας:
«....Την ώρα που ο σύγχρονος διεθνής τρόπος διακυβέρνησης και πολιτικής αντιπροσώπευσης υποδεικνύει την ενδυνάμωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και μεγαλύτερη αυτονομία, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στη χώρα μας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται σήμερα σαν επαίτης, σαν φτωχός συγγενής του Κεντρικού Κράτους, το οποίο αυθαίρετα και χωρίς κανένα σχέδιο, ανακατανέμει αρμοδιότητες, αφαιρεί πόρους, απολύει εργαζόμενους.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει την τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα η κεντρική εκτελεστική εξουσία αποτελεί συντηρητική αναδίπλωση και γεννά έντονη ανησυχία για το μέλλον του θεσμού» και συνέχισε λέγοντας: « Όμως και οι εκπρόσωποί της ΤΑ δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Συχνά ενεπλάκησαν σε σχέσεις πολιτικής διαπλοκής και πολύ συχνότερα λειτούργησαν με κομματική ιδιοτέλεια.

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να απαλλαγεί από τον εναγκαλισμό των κομμάτων, αλλά και από τα θέλγητρα της κρατικής εξουσίας και να ασκήσει την τοπική εξουσία με σύνεση, υπευθυνότητα και διαφάνεια».

Έθεσε το πλαίσιο των αρχών πάνω στο οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα του και η υποψηφιότητα του:

« ...Τέτοιες αξίες και αρχές πάνω στις οποίες εμείς θα δομήσουμε την άσκηση της πολιτικής μας, είναι η Διαφάνεια, η Συμμετοχή, η καινοτομία, η δημιουργία, η προσωπική και συλλογική Έκφραση, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αλληλεγγύη, η συνεργασία, ο σεβασμός του δημόσιου χρήματος, ο σεβασμός του δημόσιου χώρου και των δημοσίων αγαθών, το δικαίωμα των συμπολιτών μας στον πολιτισμό, τη μάθηση και την εργασία...»
Ειδικότερα ο Γιώργος Θωμάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη του Χαλανδρίου όπως είναι:

«....η καθαριότητα, η διαχείριση των απορριμμάτων, η έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών, η ένταξη στο σχέδιο της εκτός σχεδίου πόλης περιοχής του Πεύκο Πολίτη, η εγκατάλειψη της ρεματιάς, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη σχολικών αιθουσών, η έλλειψη πάρκιν στους σταθμούς του Μετρό, η απουσία δικτύου ποδηλατοδρόμων αλλά και ο υπάρχων ποδηλατόδρομος που στη πρώτη βροχή μετατρέπεται σε «κωπηλατοδρόμιο», η έλλειψη Δημαρχιακού μεγάρου με αποτέλεσμα την πολυδιάσπαση των υπηρεσιών και την καταβολή υπέρογκων μισθωμάτων, ο καταυλισμός των Ρομά στο Κάτω Χαλάνδρι, η έλλειψη χώρων πολιτισμού, το πάρκιν στο κέντρο της πόλης, ο μη προσδιορισμός χρήσεων στο εμπορικό κέντρο και ο εξοβελισμός της κατοικίας από αυτό, η έλλειψη χώρων συνάθροισης και αναψυχής στις γειτονιές, η κατάρρευση των αθλητικών υποδομών...».

Περιέγραψε τις βασικές προτεραιότητες του, οι οποίες θα είναι:

Η διαφάνεια, τα δίκτυα αλληλεγγύης, η τιμολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, η εκπόνηση ΣΟΑΠ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης) για τον Δήμο, το αστικό πράσινο, η προστασία και αναζωογόνηση της ρεματιάς, τα τοπικά γραφεία Διαχείρισης Γειτονιάς, η χρήση των ΑΠΕ σε όλα τα δημοτικά ακίνητα, τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων, το πράσινο σχολείο, η ένταξη στο σχέδιο πόλης της εκτός σχεδίου περιοχής, οι πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, κλπ.

Κλείνοντας την ομιλία του μίλησε για την «άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση» αναφέροντας χαρακτηριστικά:

« ....Σήμερα εδώ στο Χαλάνδρι μέσα από την Νέα Δημοτική Κίνηση « Χαλάνδρι πόλη για να ζεις» ερχόμαστε να ξαναπιάσουμε το νήμα της ΑΛΛΗΣ Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το νήμα της συμμετοχικής αυτοδιοίκησης όπως το οραματίστηκε ο Γιώργος Γεννηματάς.

Το νήμα του οραματικού επανασχεδιασμού των πόλεων όπως το κατέγραψε ο Αντώνης Τρίτσης

Το νήμα της πολιτιστικής δράσης και της παροχής παιδείας μέσα από την αυτοδιοίκηση καθώς επίσης και της ένταξης των πολιτιστικών μας θησαυρών στην σύγχρονη ζωή των πόλεων, όπως το οραματιστήκαμε και το υλοποιήσαμε μαζί με την Μελίνα Μερκούρη, τον φίλο τον Σταύρο Μπένο, και τον Ανδρέα Λεντάκη τότε Δήμαρχο Υμηττού.