ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλικό:Κρατούσαν φυλακισμένους αλλοδαπούς-Μάζευαν 12 ώρες μανταρίνια

Αιτωλικό:Κρατούσαν φυλακισμένους αλλοδαπούς-Μάζευαν 12 ώρες μανταρίνια

Το κύκλωμα τους εξανάγκαζε να εργάζονται σε χωράφια επί 12ωρο καθημερινά, χωρίς αμοιβή, ενώ τους είχε εγκαταστήσει σε παλιά αποθήκη, όπου διέμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.

Συνελήφθησαν στις 29-11-2013 το πρωί, στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας επτά μέλη του κυκλώματος, πέντε Έλληνες -τέσσερις άνδρες, ηλικίας, 39, 53, 54 και 56 ετών και μία 51χρονη γυναίκα- καθώς και δύο αλλοδαποί Ρουμανικής καταγωγής, ηλικίας 31 και 28 ετών, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, την 28-11-2013 προσήλθαν στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων δύο Ρουμάνοι και κατήγγειλαν ότι προ μηνός περίπου «στρατολογήθηκαν» στη Ρουμανία από τους δύο Ρουμάνους (συλληφθέντες), οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την δεινή οικονομική τους κατάσταση, τους υποσχέθηκαν νόμιμη εργασία στη χώρα μας, σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και δωρεάν σίτιση και διαμονή σε δωμάτια, που θα τους παραχωρούσαν οι ίδιοι.

0212013-roum1

Το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων διερεύνησε την καταγγελία και εξακρίβωσε ότι από διάφορα χωριά της Ρουμανίας το κύκλωμα είχε συγκεντρώσει περίπου εξήντα άτομα, τα οποία με ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο μεταφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αιτωλικού Αιτωλοακαρνανίας.

Εκεί παρελήφθησαν από τον 31χρονο συλληφθέντα, ο οποίος τους εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη, με παντελή έλλειψη υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, όπου διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες.

Από την επόμενη ημέρα, τους ανάγκασαν να εργάζονται επί 12ωρο, καθημερινά, στη συγκομιδή μανταρινιών σε χωράφια, χωρίς να τους αποδίδουν τη χρηματική αμοιβή, που εισέπρατταν τα μέλη του κυκλώματος από τους εργοδότες τους.

Ο 53χρονος και η 51χρονη ήταν υπεύθυνοι για τις επαφές και τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για την αμοιβή των εργατών και των ίδιων, ο 39χρονος, ο 56χρονος και ο 54χρονος ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά τους στα χωράφια και σχεδόν όλοι ήταν υπεύθυνοι για την επιτήρησή τους και την επιστροφή τους στην αποθήκη, όπου διέμεναν.

0212013-roum2

Επιπλέον, τους υποχρέωναν, κάθε άτομο να καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ το μήνα, σαν ενοίκιο για τη διαμονή στην αποθήκη.

Την 27-11-2013, όταν οι παθόντες επιχείρησαν να διαφύγουν, ο 31χρονος υπήκοος Ρουμανίας τους αντιλήφθηκε και αφαίρεσε τα δελτία ταυτότητάς τους, ενώ τους κλείδωσε σε χώρο της αποθήκης, από όπου κατάφεραν να αποδράσουν με τη συνδρομή έτερου ομοεθνή τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας και αφού εντοπίσθηκε το σημείο που διέμεναν οι αλλοδαποί εργάτες, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν επτά μέλη του κυκλώματος και απελευθερώθηκαν δέκα ακόμα υπήκοοι Ρουμανίας.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Το χρηματικό ποσό των 11.000 ευρώ.
Δύο δελτία ταυτότητας Ρουμανικών Αρχών.
Ένα περίστροφο.
Πλήθος σημειώσεων με ημερομηνίες, ονόματα και αντίστοιχα ποσά για την είσπραξη αμοιβών του κάθε εργάτη.
Ένα Ι.Χ. φορτηγό και ένα Ι.Χ. αγροτικό αυτοκίνητο.
Στα ανωτέρω θύματα, τα οποία βρίσκονταν σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια, αρωγή και προστασία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, μέχρι να επαναπατρισθούν ασφαλώς, σύμφωνα με επιθυμία τους και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρουμανίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου.

Ροή Ειδήσεων