ΕΛΛΑΔΑ

Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα (pics+vid)

Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα (pics+vid)

Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας με παγετό τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης -Οδηγίες προφύλαξης από τους θυελλώδεις ανέμους -Δείτε πού θα χιονίσει και πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες


Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει από το βράδυ της Δευτέρας τη χώρα, ενώ έντονα είναι τα καιρικά φαινόμενα και στην Αττική, με τους ανέμους να φτάνουν ακόμα και τα 100 χλμ την ώρα.

Ενδεικτικά, οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου κατέγραψαν ριπές ανέμου ταχύτητας 119χλμ./ώρα στην Πάρνηθα, 111χλμ./ώρα στην Κάρυστο, 105χλμ./ώρα στη Σκύρο, 100χλμ./ώρα στη Μακρινίτσα Πηλίου και 98χλμ./ώρα στη Μονεμβασιά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το μεσημέρι της Τρίτης δέντρο ύψους 30 μέτρων έπεσε στη Σταδίου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πολίτης.

Screen Shot 2013-12-03 at 6.12.17 PM

Σημειώνεται ότι μόνο στην Αττική η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί περισσότερες από 700 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Αναλυτικά η πρόγνωση για την Τετάρτη

Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο και το Αιγαίο, αναμένονται την Τετάρτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί από -5 έως 9 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, με τη μέγιστη στη Δυτική Μακεδονία να μην ξεπερνάει τους 6 βαθμούς, από 1 έως 9 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 6 έως 10 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 2 έως 14 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα με τη μέγιστη στην Ήπειρο να μην ξεπερνά τους 11 βαθμούς και από 7 έως 15 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως μέτριοι και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις και τοπικά στο Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο πολύ θυελλώδεις με τάση εξασθένησης από τις βραδινές ώρες. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

«Απαγορευτικό» στα λιμάνια

Το μεσημέρι της Τρίτης απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό, γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

d259b4e0ba2d757e2613025b454a0b49 XL

Κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Αγ. Μαρίνα- Νέα Στύρα και Πάχη Μεγάρων- Σαλαμίνα. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Αρκίτσα- Αιδηψός και Ωρωπός- Ερέτρια.

Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Βόλος- Σποράδες, Καβάλα- Πρίνος και Θάσος- Κεραμωτή. Κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίο- Αντίρριο.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι, πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Χιονοπτώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου, χωρίς ωστόσο για την ώρα να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ήδη στο Μαίναλο, το χιόνι φτάνει σε ύψος τα 20 εκατοστά, στη Βυτίνα υπάρχει χιονόστρωση, ενώ χιονίζει ως τις παρυφές της Τρίπολης.

Αποκλεισμένο είναι το χωριό Κοσμάς στη Νότια Κυνουρία και με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία προς τα χωριά του Φαλάνθου, χωρίς όμως τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Χιονόπτωση σημειώνεται τόσο στην ορεινή Λακωνία όσο και την ορεινή Κορινθία.

αλυσιδες

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Λόγω των χιονοπτώσεων, με δυσκολία και μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Πάρνηθα, από το ύψος του τελεφερίκ στο 22ο χιλιόμετρο, όπως επίσης και στην ορεινή Κορινθία.

Ειδικότερα, μόνο με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία, στο δρόμο από Γκούρα προς Δερβένι, Λυκουριά και Κιάτο, από το 22ο χλμ και άνω της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου - Τρικάλων και από το 1ο χλμ και άνω της επαρχιακής οδού Τρικάλων - Καρυάς.

Εξάλλου, προβλήματα υπάρχουν από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, στη Λακωνία και συγκεκριμένα στο επαρχιακό και το αγροτικό δίκτυο των χωριών βόρεια του Γυθείου, Πλάτανος, Κονάκια, Κρήνη, Σιδηρόκαστρο, στα χωριά του τέως δήμου Σμήνους, στην περιοχή της Άρνας και σε χωριά του τέως δήμου Θεραπνών.

Μάλιστα, για τις περιοχές αυτές, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα είπε ότι οι δρόμοι μοιάζουν βομβαρδισμένοι και πρόκειται να υποβάλει αίτημα ώστε να κηρυχτούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

ανεμοι

Οδηγίες προστασίας από θυελλώδεις ανέμους

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η Γενική Γραμματεία καλεί τους πολίτες να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες:

-Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες.
-Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
-Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
-Αποφύγετε τη διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου μπορεί ελαφρά αντικείμενα να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια, όπου μπορεί να πέσουν διάφορα αντικείμενα, όπως γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.

Διαβάστε επίσης:

Σαρώνει τη χώρα το νέο κύμα κακοκαιρίας (pics + vid)

Πειραιάς: Προβλήματα από την κακοκαιρία-Έβρεξε...τέντες και πανό (Pics)

Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας και πτώση της θερμοκρασίας

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για πτώσεις δέντρων

Οι άνεμοι κατέστρεψαν την τέντα του κλειστού του Ζηρινείου (pics)