ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: «Καθαρή» η ατμόσφαιρα μετά τη φωτιά σε αποθήκη

Θεσσαλονίκη: «Καθαρή» η ατμόσφαιρα μετά τη φωτιά σε αποθήκη

Έντονη μυρωδιά καμένου κυριαρχούσε χθες στη Θεσσαλονίκη, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη με κινέζικα προϊόντα, στην οδό Γιαννιτσών, στη δυτική είσοδο της πόλης, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους για τυχόν αύξηση των τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επηρεάστηκαν τα σχετικά επίπεδα, χάρη και στην κατεύθυνση του ανέμου που "έσπρωξε" τον πυκνό καπνό προς τη θάλασσα.

"Ελέγξαμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων στους πιο κοντινούς σταθμούς στο σημείο της φωτιάς, στις οδούς Βενιζέλου και Λαγκαδά και δεν διαπιστώσαμε αυξημένες τιμές" αναφέρει στο αθηναϊκό πρακτορείο ο Μάξιμος Πετρακάκης, Δρ. χημικός- μηχανικός, περιβαλλοντολόγος, προϊστάμενος του τμήματος περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, έκανε λόγο για "στιγμιαία επιβάρυνση" εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις του για το φορτίο των μικροσωματιδίων που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα από τη φωτιά και στη συνέχεια επικάθισαν σε δρόμους και αυτοκίνητα.

"Ένα κομμάτι του φορτίου αυτού το εισπνέουμε σε μεταγενέστερο της πυρκαγιάς διάστημα το οποίο εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες" δήλωσε χαρακτηριστικά.