ΕΛΛΑΔΑ

Πωλητήριο στην «Σπιναλόγκα»

Πωλητήριο στην «Σπιναλόγκα»

Αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αποτελεί η Σπιναλόγκα που φιλοξενούσε εξόριστους λεπρούς από το 1905 μέχρι το 1957.

Σημαντική όμως είναι και η βοήθεια που προσέφερε το νησάκι του Αγίου Γεωργίου Σαλαμίνας, το "νησί νούμερο δύο" που από το 1865 έως το 1947 αποτελούσε τόπο εξορίας των ασθενών με χολέρα αλλά και λοιμοκαθαρτήριο των ταξιδιωτών από το εξωτερικό που έφταναν στην χώρα μας.

Το νησάκι του Αγίου Γεωργίου ήταν η πύλη υποδοχής των χιλιάδων προσφύγων που υποχρεούνταν σε καραντίνα υπό τον φόβο των ασθενειών της εποχής. Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η ιστορική αυτή νησίδα φαίνεται πως βγαίνει στο σφυρί, καθώς με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων παραχωρείται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου(ΤΑΙΠΕΔ), για να πάρει όπως φαίνεται σειρά για ξεπούλημα.

Ο δήμαρχος της Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβάρης, τόνισε ότι εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει «αποστολή σωτηρίας» δηλαδή να επιστρέψει η νησίδα στο δήμο Σαλαμίνας καθώς για κάποιες δεκαετίες είχε παραχωρηθεί στον Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού για τις λειτουργικές ανάγκες του.