ΕΛΛΑΔΑ

Το Εξπρές του Μεσονυκτίου αλά Ελληνικά

Το Εξπρές του Μεσονυκτίου αλά Ελληνικά

Ένας ακόμη χειμώνας, ιδιαίτερα βαρύς και σκληρός για τα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη με πολλούς από τους κρατούμενους να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, χωρίς γιατρούς και φάρμακα και με επικίνδυνες μεταδοτικές ασθένειες.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από την άλλη, με δεκάδες αναφορές τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης απευθύνουν έκκληση!

Στις φυλακές Κορυδαλλού η κατάσταση είναι απελπιστική με υπεράριθμους κρατουμένους. Πολλοί είναι όσοι δεν διαθέτουν ούτε κουβέρτα να σκεπαστούν το βράδυ, με δεδομένο ότι το κτίριο δε διαθέτει θέρμανση. Αρκετοί δεν έχουν παπούτσια να φορέσουν ή μια ζακέτα να ζεσταθούν τις ώρες που η φυλακή είναι ανοιχτή.

φυλακες2

Στο υπουργείο μάλλον σφυρίζουν αδιάφορα και σα να μην έφτανε αυτό, ένας «υπόγειος» πόλεμος αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, φαίνεται να εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό σε ορισμένες φυλακές, προκαλώντας όχι μόνον την οργή πολλών κρατουμένων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και την αντίδραση σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Τα «παράπονα» ακόμη και Διευθυντών Φυλακών φτάνουν όλο και περισσότερα στον Γενικό Γραμματέα Σωφρονιστικής Πολιτικής Μ.Σκανδάμη.

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι ξαφνικές έρευνες όχι από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους με εντολή του Διευθυντή της κάθε Φυλακής ή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά από ομάδα κουκουλοφόρων αστυνομικών, με εντολή από την ηγεσία της Γενικής Ασφάλειας. Όπως στις φυλακές Δομοκού, όπου, οι έρευνες στα κελιά των κρατουμένων έχουν λάβει «εκδικητικό χαρακτήρα». Γίνονται τις ώρες που η φυλακή είναι ανοιχτή και οι κρατούμενοι βρίσκονται στο προαύλιο. Αυτό δεν είναι μόνο προκλητικό, παράλληλα είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αυτό που είθισται είναι οι έρευνες να γίνονται με κλειστά τα κελιά, από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, παρουσία ή μη εισαγγελέα. Αντ' αυτού, όμως, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ειδικά η Ασφάλεια επιλέγει μία ριψοκίνδυνη ενέργεια που σίγουρα καταπατά τα λιγοστά, τα όσα τους έχουν απομείνει, ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ο «πόλεμος» των υπουργείων και οι αποκαλύψεις

Πάντως, μέχρι να τελειώσει ο... «πόλεμος» ή η «μπάλα» μεταξύ των δύο υπουργείων, οι φυλακές της χώρας θυμίζουν Εξπρές του Μεσονυκτίου! Εξευτελίζεται και το «μικρότερο» ανθρώπινο δικαίωμα: ούτε θέρμανση, ούτε ζεστό νερό, όπου υπάρχει νερό, ούτε φάρμακα, ούτε γιατροί! Καταστάσεις που καταγγέλλουν διαρκώς και οι σωφρονιστικού υπάλληλοι. «Οι φυλακές της χώρας μας έχουν καταντήσει χώροι ταυτόσημοι με την υποχθόνια φυλακή του Άδη. Με μία μόνο διαφορά. Οι κρατούμενοι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι νιώθουν κλεισμένοι σε ένα χώρο από τον οποίο δεν περιμένουν τίποτα και έχουν χάσει την ελπίδα τους...», διαβάζουμε στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας των σωφρονιστικών «Οιονεί κρατούμενος».

φυλακες3

Οι σοκαριστικές ομολογίες των κρατουμένων

Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν μία σκληρή πραγματικότητα: «Γνωρίζετε ότι όποιος σφαδάζει από τον πόνο και οι υπάλληλοι αναγκάζονται να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο είναι τέτοια η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ώστε ακόμη και οι γιατροί να τον αντιμετωπίζουν ως ζώο και όχι ως άνθρωπο; Γνωρίζετε ότι ακόμη και οι λίγοι κρατούμενοι των φυλακών που μπορούν ακόμη να ψωνίζουν ορισμένα πράγματα από τον μπακάλη που συνεργάζεται με την φυλακή, συνήθως πληρώνουν διπλάσια και τριπλάσια τιμή στα προϊόντα που αγοράζουν διότι απλά αυτό προβλέπει η σύμβαση που έχει υπογράψει ο παντοπώλης με τις φυλακές; Τα προβλήματα στις φυλακές Δομοκού δεν πλημμυρίζουν τους κρατούμενους, όπως τα ορμητικά νερά της βροχής πλημμύρισαν όλους τους υπόλοιπους πολίτες, διότι απλά νερό στις φυλακές δεν υπάρχει. Ο "σωφρονισμός" έχει διακόψει πια και την κάνουλα του τρεχούμενου νερού

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB