ΕΛΛΑΔΑ

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Μεσσηνίας Χρυσοστόμου

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Μεσσηνίας Χρυσοστόμου

Η σωτηρία, όπως μας την παρουσιάζουν οι εορτές των ημερών, σημαίνει αυτοπροσφορά με όλες τις δυνατότητές μας στον άλλον" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του.

Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα:

Αγαπητά μου Παιδιά,

Σε μία εποχή κρίσης και δοκιμασίας, όπου η ανθρώπινη προσωπικότητα αμαυρώνεται και αλλοιώνεται,

Σε μία εποχή απογοήτευσης και απομόνωσης, όπου ο άνθρωπος ταλαιπωρείται και αμφισβητείται,

Σε μία εποχή αγώνα για επιβίωση και συμβίωση, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις κλονίζονται και δοκιμάζονται,

Οι εορτές της Γεννήσεως του Χριστού και της Θείας Επιφανείας δεν πρέπει και πάλι να περάσουν απαρατήρητες, χωρίς να δώσουν και πάλι στον άνθρωπο το μήνυμα, ότι «ετέχθη Ημίν σήμερον Σωτήρ».

Οι εορτές χωρίς να δώσουν το μήνυμα της ελπίδας, ότι ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο απαιτεί μία νέα νοηματοδότηση της ανθρώπινης ζωής και μία νέα προσέγγιση της αξίας του ανθρωπίνου προσώπου, όχι μέσα από μία διαδικασία υιοθέτησης ενός υποκριτικού καθωσπρεπισμού ή μιάς εθιμοτυπικής εκδήλωσης της αγάπης, αλλά με την έκφραση και τη φανέρωση της αγάπης ως κένωσης, μετοχής και έμπρακτης πρόσληψης του άλλου, γι’ αυτό και απαιτούν οι εορτές μία διαδικασία αυταπάρ­νησης και όχι μέσα από μία έκφραση ηθικής συμπεριφοράς ή απλώς ιδεολογικής κατοχύρωσης.

Οι εορτές της Θείας Γέννησης και Επιφανείας, ως το κεφάλαιο της σωτηρίας του ανθρώπου, παρουσιάζουν το γεγονός αυτό ως έναν άλλον τρόπο ύπαρξης, όπου ο καταναλωτισμός και ο ατομικός ευδαιμονισμός δεν έχουν θέση, και η ατομοκεντρική και χρησιμοθηρική κατοχύρωση της ζωής είναι ξένη προς αυτή τη ζωή του Θεανθρώπου Χριστού.

Η σωτηρία, όπως μας την παρουσιάζουν οι εορτές των ημερών, σημαίνει αυτοπροσφορά με όλες τις δυνατότητές μας στον άλλον, για την επιβίωσή του, γεγονός που προϋποθέτει ότι τον αποδεχόμαστε, ενώ του αναγνωρίζει να επιβιώνει με έναν τρόπον ανάλογο και αντίστοιχο με τον αγαπητικό τρόπο, με τον οποίον φανερώθηκε και προσφέρθηκε ο Θεάνθρωπος Χριστός προς σωτηρία όλων των ανθρώπων.

Μόνο μέσα από μία τέτοια διαδικασία συμμετοχής στην εορτή των Χριστουγέννων και της Θείας Επιφανείας θα μπορούσαμε και εμείς να συμβάλλουμε υπαρξιακά στην εμπειρική βίωση του νοήματος της εορτής για την ανθρώπινη ζωή και κοινωνία.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ

ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ 2014

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων