ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Εδώ εμπορικά...Εκεί εμπορικά...Πού θα είναι ανοιχτά την Κυριακή

Κρήτη: Εδώ εμπορικά...Εκεί εμπορικά...Πού θα είναι ανοιχτά την Κυριακή

Στο ίδιο μοτίβο με την απόλυτη σύγχυση που επικράτησε στην αγορά της Κρήτης, σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου- η οποία είχε ως...παράπλευρη απώλεια και την κόντρα του Υφυπουργού Ανάπτυξης με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου- φαίνεται να κλείνει το 2013.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου- βασιζόμενος στην επίμαχη απόφαση του Ευριπίδη Κουκιαδάκη- έχει ήδη ανακοινώσει ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της πόλης, αύριο Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ωστόσο, φαίνεται ότι έχει αντίθετη άποψη, και τονίζει ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τα καταστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν αύριο είναι αυτά σε Μαλεβύζι και Χερσόνησο, όπως προέβλεπε η αρχική (εντός της σχετικής προθεσμίας) απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη.

Το πλαίσιο είναι σαφές: στις 29 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μόνο στις περιοχές που προβλέπονται από τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο – μόνο στη Χερσόνησο και το Μαλεβύζι - Ιωάννινα κ.α.). Κάθε άλλη πρακτική είναι παράνομη.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αντιλαμβάνεται το εύλογο του αιτήματος να λειτουργήσουν τα καταστήματα στις 29 Δεκεμβρίου, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Γι' αυτό άλλωστε προτείναμε να δοθεί αυτή η δυνατότητα στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποκτούσαν έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των εμπορικών κέντρων και αλυσίδων.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί επισήμως κανένα αίτημα από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις του εμπορικού κόσμου στην κατεύθυνση της περαιτέρω απελευθέρωσης της λειτουργίας των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Εφόσον υπάρξουν τέτοια αιτήματα, το υπουργείο θα εξετάσει τροποποίηση του νόμου 4177, ούτως ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από το 2014, αντί του 2015 που προβλέπεται με το ισχύον πλαίσιο ότι μπορεί να εκδοθούν νέες αποφάσεις από τους αντιπεριφερειάρχες»

Σημειώνεται ότι η αρχική ανακοίνωση του Υπουργείου ανέφερε ότι «θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μόνο στις περιοχές που προβλέπονται από τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα κ.α.)», για να σπεύσει λίγη ώρα αργότερα να προσθέσει τη διευκρίνιση για το Ηράκλειο «μόνο στη Χερσόνησο και το Μαλεβύζι»

«Αντάρτικο» αλλά και «εμφύλιος» στα Χανιά

Ανοικτά, παρά την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, που όριζε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ως ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων, θα είναι και την Κυριακή 29 του μήνα, εμπορικά καταστήματα στα Χανιά. Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε, καθώς, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, η πλειοψηφία των εμπόρων συγκέντρωσε υπογραφές, ζητώντας τα καταστήματα να ανοίξουν από τις 10 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου και τη λειτουργία των καταστημάτων εκείνη την ημέρα, ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι μας παραδόθηκαν χαρτιά με τις υπογραφές της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων από όλους τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους των Χανίων, οι οποίοι μας δηλώνουν ότι την Κυριακή 29/12 θα έχουν ανοικτά τα καταστήματα τους (10.00 πμ- 18.00 μμ) με δική τους ευθύνη και παρά το ότι γνωρίζουν πως δεν υπάρχει επίσημη άδεια».

Με την απόφαση αυτή διαφωνούν τρία από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου, που με κοινή τους δήλωση, επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλα μέλη της διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι παραπλάνησαν τους εμπόρους, παρανομώντας και διακινώντας το έντυπο των υπογραφών ώστε να ανοίξουν τα καταστήματα.

Μετά την απόφαση των εμπόρων να ανοίξουν τα καταστήματά τους, οι καταστηματάρχες της δημοτικής αγοράς και οι κρεοπώλες, μέσω των συλλόγων τους έκαναν γνωστό ότι και αυτοί θα ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή.

Εξάλλου, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης έκανε σαφές ότι η απόφασή του όριζε σαφώς ότι τα καταστήματα θα ήταν ανοικτά μόνο την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, κάτι που, όπως τόνισε, είχε συμφωνηθεί μετά από συνεχείς επαφές και συσκέψεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς. «Η ευθύνη ανήκει πλέον σε όσους ανοίξουν τα καταστήματά τους. Εμείς, όπως ορίζει ο νόμος, πήραμε μια απόφαση», δήλωσε.

Πηγή: cretalive.gr