ΕΛΛΑΔΑ

Αυθαίρετα: Ποιοι θα πληρώσουν το μισό του προστίμου

Αυθαίρετα: Ποιοι θα πληρώσουν το μισό του προστίμου

Έκπτωση σε ποσοστό έως 50% επί των συνολικών προστίμων που επιβάλλονται για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων με τον τελευταίο νόμο (4178/2013) θα έχουν όσοι ιδιοκτήτες προβούν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας στα αυθαίρετά τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θέτει από σήμερα Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, τα ποσά που καταβάλλονται για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική επάρκεια κτηρίων με αυθαιρεσίες, που κατασκευάστηκαν προ του έτους 2003, θα συμψηφίζονται με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπεται στο νόμο 4178/2013, σε ποσοστό έως και 50%.

Την έκπτωση δεν δικαιούνται όσοι έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων («νόμος Παπακωνσταντίνου», «νόμος Μπιρμπίλη»), άσχετα αν έχουν αποπληρώσει ή όχι τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Βάσει του σχεδίου ΚΥΑ, οι εργασίες και δαπάνες που καλύπτονται, αφορούν τη μεν ενεργειακή αναβάθμιση, την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), τη δε στατική επάρκεια στις εργασίες και δαπάνες για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων φέρουσας ικανότητας, σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ).

ayth

Η συνδρομή των προϋποθέσεων διαπιστώνεται αποκλειστικά κατόπιν διενέργειας δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων στο κτήριο. Η πρώτη λαμβάνει χώρα μετά την υπαγωγή του κτηρίου στις ρυθμίσεις του ν. 4178/2013 και πριν από την έναρξη των παρεμβάσεων και η δεύτερη μετά την ολοκλήρωση αυτών για τη διαπίστωση της ορθής υλοποίησης των παρεμβάσεων και της επίτευξης του ενεργειακού στόχου.

Για τη διενέργεια του συμψηφισμού υποβάλλονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Αίτηση του ενδιαφερόμενου στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του, τα στοιχεία του κτιρίου για το οποίο αιτείται συμψηφισμό, ο αριθμός της βεβαίωσης υπαγωγής στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013, το ποσό του ειδικού προστίμου που έχει υπολογιστεί, το ύψος της δαπάνης για την υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και το ποσό που αιτείται να συμψηφιστεί.

β) Αντίγραφο της άδειας δόμησης, της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας ή της έγγραφης ενημέρωσης προς την ΥΔΟΜ αν απαιτείται για την εκτέλεση των εργασιών.

γ) Τα παραστατικά για τις σχετικές δαπάνες, περιλαμβανομένων των δελτίων αποστολής υλικών ή εξοπλισμού.

δ) Αντίγραφα των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης που εκδόθηκαν κατόπιν των ενεργειακών επιθεωρήσεων της παραγράφου 5.

ε) Πόρισμα - Δήλωση του Ενεργειακού Επιθεωρητή που διενήργησε τη δεύτερη επιθεώρηση, στο οποίο δηλώνεται η επίτευξη του ενεργειακού στόχου της παραγράφου 4.

ζ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) με επικύρωση του γνησίου της υπογραφής του αιτούντος, με την οποία δηλώνει ότι υποβάλλει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τα στοιχεία των οποίων είναι αληθή, ότι όλα τα παραστατικά δαπανών που υποβάλλει εκδόθηκαν για την αγορά υλικών - εξοπλισμού, την εκτέλεση εργασιών και την παροχή υπηρεσιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που αναφέρει η αίτησή του καθώς επίσης και ότι οι ιδιοκτήτες για το εν λόγω κτίριο δεν έχουν λάβει επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τους.

Διαβάστε επίσης:

Επιστροφή φόρου σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που τακτοποίησαν αυθαίρετα

Στο στόχαστρο αυθαίρετες κατασκευές επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη

Ως τις 6 Φεβρουαρίου η μεταφορά στις νέες δηλώσεις για τα αυθαίρετα