ΕΛΛΑΔΑ

«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ για τις ανασκαφές στον Κεραμεικό

«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ για τις ανασκαφές στον Κεραμεικό

Το πράσινο φως για τη συνέχιση της ανασκαφής στον Κεραμεικό, σε ένα μικρό τμήμα προς την πλευρά της Ερμού, που θα αποδώσει τη συνέχεια της Ιεράς Οδού εντός του αρχαιολογικού χώρου, έδωσε εχθές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η έρευνα, που θα διεξαχθεί από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, αφορά ένα μικρό άσκαφτο τμήμα κοντά στην οδό Ερμού, που «κρύβει» τη συνέχεια της Ιεράς Οδού εντός του Κεραμεικού.

Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής, το τμήμα αυτό θα ενοποιηθεί με τον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο και θα αποδοθεί στο κοινό.

Η ανασκαφική πρόταση του Γερμανικού Ινστιτούτου θα πραγματοποιηθεί εντός του 2014. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα τα επόμενα δύο χρόνια να ερευνηθεί η στρωματογραφία του πρανούς και να δημιουργηθεί ένας τοίχος αντιστήριξης στο τμήμα που δεν υποστηρίζεται (κάτω από τις οδούς Μελιδώνη και Ερμού).

Στο μεταξύ, συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες στο ταφικό μνημείο του Αγάθωνα, που ξεκίνησαν το 2013, σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Γερμανικού Ινστιτούτου. Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, που είχαν εγκριθεί τον περασμένο Ιούλιο από το ΚΑΣ, έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των φθορών που έχει υποστεί το αρχαίο μνημείο (ο περίβολος του οποίου χρονολογείται τον 4ο αι. π. Χ.). Επιπλέον, θα απομακρυνθεί ο θριγκός του ναΐσκου, ο οποίος μετά τη συντήρησή του θα συμπεριληφθεί στη μόνιμη έκθεση του μουσείου του Κεραμεικού. Τη θέση του αυθεντικού τμήματος θα πάρει πιστό μαρμάρινο αντίγραφο.