ΕΛΛΑΔΑ

Οι προϋποθέσεις «ηλεκτρονικής» αποφυλάκισης των κρατουμένων

Οι προϋποθέσεις «ηλεκτρονικής» αποφυλάκισης των κρατουμένων

Σε δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια και την πιλοτική εφαρμογή του».

Το επίμαχο διάταγμα προβλέπει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι κρατούμενοι μπορούν να αποκτήσουν το ηλεκτρονικό βραχιολάκι για μία ελεγχόμενη ηλεκτρονική αποφυλάκιση.

Αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο ΠΔ θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία και θα εκδοθεί σχετική γνωμοδότηση. Στη συνέχεια, θα καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές και θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την ανακήρυξη του προσώπου που θα αναλάβει το όλο έργο, όπως και την προμήθεια των ηλεκτρονικών μηχανημάτων (βραχιολάκια).

Σύμφωνα με το διάταγμα, η λειτουργία και η συντήρηση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης θα ανατεθεί με διεθνή διαγωνισμό σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Όποιος αναλάβει τη λειτουργία του επίμαχου συστήματος θα δημιουργήσει κέντρο ελέγχου στην Αθήνα, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Ακόμη, ο ανάδοχος του έργου, εκτός από την παρακολούθηση όλων των κρατουμένων, έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τις αρμόδιες Αρχές σε περίπτωση που σταματήσει πάνω από πέντε λεπτά η εκπομπή σήματος από το βραχιολάκι, σε περίπτωση απόπειρας καταστροφής ή αφαίρεσης ή αποσύνδεσής του, ακόμη και σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας του κρατούμενου.

Αρχικά το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά για έναν χρόνο και για περίπου 200 κρατούμενους από όλες τις φυλακές της χώρας.

Η δαπάνη για την αγορά του ηλεκτρονικού βραχιολιού βαρύνει τον κατάδικό ή υπόδικο, εκτός εάν υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, οπότε το οικονομικό βάρος αναλαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο.

Το βραχιολάκι εμπεριέχει μικροτσίπ και ο κρατούμενος φορώντας το θα είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή του συστήματος «γεω-εντοπισμού». Θα τοποθετείται στο πόδι του κρατούμενου, ενώ σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό για λόγους υγείας, θα τοποθετείται στο χέρι.

Διαβάστε επίσης:

Αποφυλακίζουν κρατούμενους με... βραχιολάκια!

Επιβεβαίωση Newsbomb.gr για τα «βραχιολάκια» των κρατουμένων

Έρχεται «Big Brother» για τους κρατούμενους

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για το «βραχιολάκι»

Αθανασίου: Σε 3 μήνες πιλοτικά το «βραχιολάκι» στους κρατούμενους