ΕΛΛΑΔΑ

Μετατοπίστηκε το Ληξούρι λόγω των σεισμών

Μετατοπίστηκε το Ληξούρι λόγω των σεισμών

Μετατοπίστηκε η πόλη του Ληξουρίου από την χερσόνησο της Παλικής λόγω του δεύτερου μεγάλου σεισμού αλλά και του πλήθους μετασεισμών που προκλήθηκαν τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ''ΝΕΑ'', το συγκεκριμένο συμπέρασμα προέκυψε από τα δορυφορικά δεδομένα τα οποία επεξεργάζονται Έλληνες επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, ο δορυφόρος TerraSAR που περνά κάθε 11 μέρες πάνω από την περιοχή σε απόσταση 700 χιλιομέτρων και συλλέγει τα δεδομένα έδειξε ότι το Ληξούρι έχει μετακινηθεί 20 εκατοστά.

Οι επιστήμονες του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ισαάκ Παρχαρίδη, σε συνεργασία με τους επιστήμονες του ΟΑΣΠ έστειλαν έγγραφο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ζητώντας την συνδρομή του συγκεκριμένου δορυφόρου, κάτι το οποίο τελικά και έγινε.

Τα ευρήματα του TerraSAR έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη εδαφική παραμόρφωση στο κέντρο της Χερσονήσου της Παλικής και μικρότερη στο Αργοστόλι.

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου ο γερμανικός δορυφόρος θα λάβει ακόμα δύο εικόνες από την Κεφαλονιά προκειμένου οι επιστήμονες να έχουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.