ΕΛΛΑΔΑ

Άναψαν οι τζαμάλες… Αποκριάτικα γλέντια σε κάθε συνοικία των Ιωαννίνων

Άναψαν οι τζαμάλες… Αποκριάτικα γλέντια σε κάθε συνοικία των Ιωαννίνων

Τα τραγούδια και τα πειράγματα μικρών και μεγάλων ξόρκισαν, έστω και προσωρινά τα γκρίζα σύννεφα και τη βροχή.


Έτσι σε κάθε συνοικία των Ιωαννίνων άναψαν οι τζαμάλες, οι μεγάλες αποκριάτικες φωτιές και το γλέντι ξεκίνησε.

Το έθιμο έρχεται από τα βάθη των αιώνων και σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης που έχει η φωτιά να «ξορκίζει» το κακό.
Πρόκειται για μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, η οποία ανάλογα με τις καταστάσεις της κάθε εποχής, αποκτά και συμβολισμό. Μέχρι το 1913 οπότε απελευθερώθηκαν από το Τουρκικό ζυγό τα Ιωάννινα, η φωτιά που σιγόκαιγε στις γειτονιές, εξέφραζε την επιθυμία των σκλαβωμένων για λευτεριά. Μάλιστα, για την τέλεση του εθίμου, έπρεπε να δοθεί ειδική άδεια από την Τουρκική διοίκηση της πόλης.

TZAMALES 14

Τα τελευταία χρόνια οι τζαμάλες ανάβουν χάρη στην ενεργό στήριξη από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Σε συνεργασία με τους συλλόγους της κάθε γειτονιάς αναλαμβάνει κάθε χρόνο την τροφοδοσία σε ξύλα και κρασί.

Η προετοιμασία ξεκινάει 3 μέρες νωρίτερα ώστε στην κάθε συνοικία να φτάσουν τα ξύλα και να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος για το μεγάλο ξεφάντωμα.

Γύρω από τις φλόγες οι Γιαννιώτες και οι επισκέπτες, χορεύουν, τραγουδούν ενώ υπάρχουν άφθονα κεράσματα, αλλά και η ζεστή φασολάδα, η οποία ετοιμάζεται επί τόπου.

Πηγή: epiruspost.gr